Yapay Zeka katı kurallarla tanışacak 'AB düğmeye bastı'

Yapay Zeka katı kurallarla tanışacak 'AB düğmeye bastı'
Avrupa Birliği (AB), yapay zeka teknolojilerinin topluma zarar verme riskine karşı yeni katı kurallar getirecek yasaya ‘evet’ dedi.

Son günlerde oldukça popüler teknolojik yazılımlardan olan yapay zeka robotları, akıllarda bazı soru işaretleri bırakabiliyor. Etikliği ve güvenilirliği tartışılan yapay zeka için insan eli yeni kontrolcü kurallar getiriliyor.

AB, yapay zeka teknolojilerinin dizginlerini eline almaya karar verdi. AB Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında gerçekleştirilen müzakere sonucunda yapay zeka teknolojilerine yönelik katı kurallar sağlayan “Yapay Zeka Yasası” konusunda uzlaşıldı.

GÜVENLİ SINIRLAR ÇİZİLECEK

Bir yandan hayatı kolaylaştıran öte yandan sınırları belirlenmemiş teknolojileriyle ürküten yapay zeka için uzlaşılan ‘Yapay Zeka Yasası’ ile birlikte daha güvenli sınırlar çizilecek.

Uzlaşıya varılan yasaya göre, Avrupa ülkelerinde kullanılacak yapay zeka teknolojilerinin, toplumun temel haklarına ve değerlerine saygılı olması sağlanacak.

yapayzeka.jpg

YÜKSEK RİSKE KATI KURALLAR GELİYOR

Risk temelli olarak düzenlenecek yasada, güvenli bulunmayan ve yüksek risk sunduğu düşünülen yapay zeka sistemlerine katı kurallar getirilmesi planlanıyor. Ancak risk kabul edilemez durumlardaki yapay zeka kullanımları tespit edildiğinde bu sistemlerin AB’de yasaklanması söz konusu.

Bilişsel davranış manipülasyonu, cinsel yönelim veya dini inançlar gibi hassas toplumsal verilerde biyometrik sınıflandırma, sosyal puanlama yapılması gibi belli başlı konular yasak kapsamında değerlendirilecek.

yapayzekaa6.jpg

Açık kriterler belirlenerek yapay zekanın basit yazılımlardan ayrılması amaçlanıyor.

Sınırlı riskli görülen yapay zeka sistemlerinin, kullanıcıların bilinçli karar alabilmelerini desteklemek adına ürettikleri içeriklerde yapay zeka imzası açık şekilde belirtilecek. Bu sistemler, hafif şeffaflık yükümlülüklerine tabi olacak.

KOLLUK KUVVETLERİ YAPAY ZEKADAN FAYDALANACAK

Kolluk kuvvetlerinin yapay zekayı kendi faaliyetlerinde kullanabilmesi serbest olacak. Ayrıca normalde uygunluk değerlendirme prosedürüne takılan yüksek riskli yapay zeka araçları kolluk kuvvetleri tarafından devreye sokulabilecek.

yapay-zeka.jpg

Yüksek risk faktörlü yapay zeka sistemlerinin terör saldırıları, tehditlerin önlenmesi ve ciddi suçu bulunan şüphelilerin aranması ile ilgili sınırlı kullanımı söz konusu olacak.

2 YIL SONRA YÜRÜRLÜKTE OLACAK

Yapay zeka sistemleri için getirilmesi kararlaştırılan kanunun AB ülkeleri ve AP tarafından resmen onaylanmasının ardından uygulanmasına 2 yıl sonra başlanacağı açıklandı.

AB Komisyonu 2 yıl önce yapay zeka ile ilgili yeni kuralların çerçevesini belirleyen ilk yasal düzenleme teklifini üye ülkelere ve AP'ye sunmuştu.

yapayzekaa8.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.