Yabancı öğrencileri üniversitelerden para alarak kayıt ettiren şirket

Türkiye'deki üniversitelerde yabancı öğrenci sayısı 300 bini geçti. Bu sayı, Türkiye'nin uluslararası öğrenciler için bir cazibe merkezi haline geldiğinin bir göstergesi. Ancak bu durum, bazı sorunlara da yol açıyor.

Bunlardan biri, acentelerin ve danışmanlık şirketlerinin "öğrenci turizmi" ve/veya "üniversite turizmi" adı altında rant elde etmeye çalışması. Bu şirketler, öğrencilere Türkiye'deki üniversitelere kayıt yaptırma konusunda aracılık ediyor ve bu hizmet karşılığında yüksek ücretler talep ediyor.

Bu sorunun bir örneği, TUAS isimli şirkette yaşandı. Şirketin, üniversitelerden aldığı para karşılığında yabancı öğrencileri Türkiye'deki üniversitelere kayıt ettirdiği ortaya çıktı.

Şirketin internet sitesine ilk girildiğinde "Yüzde 100 ücretsiz" olduğu yazıyor. Fakat şirketin "Biz kimiz ve ne yapıyoruz" kısmındaki yer alan duyuruda metninde "Dalgalanan başvuru sayısından kaynaklanan riskleri yönetiyoruz ve üniversitelerin kabul karar verme sürecini planlamasına ve yönetmesine yardımcı olmak için uygun maliyetli hizmetler sunuluyor" ifadeleriyle öğrencilerden para alındığı açık açık belirtiliyor.

Şirketin kurucusu Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ndeki Doçent Cem Çağrı Dönmez. Dönmez hakkında, "İnternet üzerinden yabancılarla konuşup para konusunda pazarlık yaparak okullara kayıt yaptırdığını tüm okul biliyor" ifadesi kullanılıyor.

Dönmez'in ofisinde stajyer olan öğrencilerin çoğunluğunun Araplardan oluştuğu bilgisine de ulaşıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları