Uzmanlardan uyarı: Bu besinler beyni öldürüyor

Uzmanlardan uyarı: Bu besinler beyni öldürüyor
Diyetisyen Emre Uzun, yemek yoluyla vücudumuza aldığımız metallerin beynimiz üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.

Çinko, bakır, demir gibi metallere vücudumuz ihtiyaç duyar. Kalp, kas ve kemik yapısı, üreme ve dolaşım sistemi bu bileşenler sayesinde sağlıklı bir şekilde çalışır. Ancak metallerin fazladan alımı vücudumuzu tehlikeye sokabilir.

Bakır

Balık, susam, fıstık, sakatatlar, et, kurubaklagiller, yumurta ve yeşil sebzelerde yüksek oranda bakır bulunur. Yetişkinlerin günlük bakır ihtiyacı 900 mikrogramdır. Tahıl ve diğer sebzelerdeki bakır oranı orta seviyede, süt ve taze meyvelerde ise oran oldukça düşüktür. Vücuda fazla bakır girdiğinde, yıkıcı oksijen moleküllerinin üretimi başlayabilir. Bu da beyin hücrelerine zarar verir ve yaşlanmayı hızlandırır.

Demir

Pekmez, kuru meyve, sakatat çeşitleri, kırmızı et, kuru meyveler, kurubaklagiller, patlıcan, kuru domates ve susamın demir oranı yüksektir. Yetişkin bireylerin günlük demir ihtiyacı ise 9 mg'dır. Eğer bu orandan fazla miktarda demir alınırsa, vücut demiri atamaz ve organlarda birikir. Bunun sonucunda ise ortaya kalp hastalığı, karaciğer hasarı ve diyabet rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

Çinko

Peynir, kabak çekirdeği, buğday ruşeymi, badem, balık, kırmızı et ve sakatatlar çinko bakımından zengin besinlerdir. Çinko, beyin beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için çok değerlidir. Fakat gereğinden fazla alınan çinko, beyinde plak oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Yetişkinlerin günlük çinko ihtiyacı ise 3 mg'dır.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.