Uzmanı uyardı Kötü uyku düzeni bu hastalığa davetiye çıkartıyor

Uzmanı uyardı Kötü uyku düzeni bu hastalığa davetiye çıkartıyor
Kardiyoloji uzmanı Dr. Ahmet Taş, nöbetleşe çalışan ve düzensiz uyku uyuyanların hipertansiyon hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Taş, uyku düzeninin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu: "Uyku süresi ve kalitesinin yetersiz olması, kan basıncının yükselmesine ve kalp hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Özellikle nöbetli çalışan meslek grupları, uyku konusuna daha dikkatli yaklaşmalı."

Dr. Taş, uyku bozukluklarının hipertansiyon riskini artırdığına dikkat çekti: "Kötü, sağlıksız veya parça parça uyku şekillerinin hepsi hipertansiyonla bağlantılıdır. Günlük 5 ila 6 saat arası kısa süreli uyku, hipertansiyon riskini artırıyor. Bu durum, kan basıncını düzenleyen sistemlerdeki anormallikler ve kısa süreli uyku sonrası kan basıncında artışlarla ilişkilendiriliyor. Aynı şekilde aralıklı kısa uyku da kan basıncında artışa neden olabilir, kalp hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Bu durumlar özellikle nöbetleşe çalışanlar, sağlık personeli, memurlar ve polislerde düzensiz uyku düzeninden kaynaklı hipertansiyona yol açabilir."

"Hareketsiz bir yaşam tarzı, fiziksel aktivitelerden uzak durmak da hipertansiyon riskini artırabilir. Bu durumda tansiyon gelişimini önlemek için tuz tüketimini kısıtlamak, su içmek, düzenli egzersiz yapmak ve kilo kontrolü sağlamak önemlidir. Beslenme alışkanlıkları da dikkate alınmalı; aşırı tuzlu ve doymuş yağlı gıdaların tüketimi hipertansiyon riskini artırabilir."

"Kalp hastalıkları ve hipertansiyon gibi durumların temelinde genetik yatkınlık da etkilidir. Ailede hipertansiyon öyküsü olan kişilerde bu risk daha yüksektir. 40 yaş üzerindeki herkes risk altındadır, özellikle şeker hastalığı olan bireylerde risk daha fazladır. Altta yatan risk faktörleri veya damar tıkanıklığı olan kişilerde uyku düzeni kontrol altında tutularak hipertansiyon gelişimi önlenebilir."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.