Uzman isim kritik tarihi açıkladı: O hisseleri satmak zorunda kalacaksınız

Uzman isim kritik tarihi açıkladı: O hisseleri satmak zorunda kalacaksınız
Ünlü ekonomist Murat Muratoğlu borsaya yatırım yapanlara kritik uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

İsrail-Filistin gerilimi sonrası haftaya büyük düşüle başlayan borsa yeniden yükselişe geçti. Yatırımcı sayısı her geçen gün artan ve halk arz olan şirketler ile yeni yatırımcıların dikkati çeken borsa için Ünlü ekonomist Murat Muratoğlu önemli uyarılarda bulundu.

Borsada gelecek haftalarda yaşanabilecek gelişmeleri değerlendiren Muratoğlu, Merkez Bankası’nın (TCMB) 26 Ekim’de açıklayacağı faiz kararına dikkat çekti.

1585996098103-muratoglu.jpg

Borsanın yükünü aldığına vurgu yapan Muratoğlu “Yatırımcı sayısı 8 milyona ulaştı ve çok ciddi anlamda kredili işlem dönüyor. Faizler artınca bu kredilerin kapatılması istenecek ve kapatılması için de borsaya mecburen satış gelecek. Yani anlayacağınız, kredili işlemlerden muhakkak uzak durun. Özellikle küçük kağıtlarda sağlam bir düzeltme hareketi yaşanacağını tahmin ediyorum. Yem olmanızı istemiyorum. Saçma bir şekilde yükselen içi bomboş hisseler, hatta batık işlem gören hisseler söz konusu.” Dedi.

HALKA ARZA KATILANLAR AMAN DİKKAT!

Borsada peş peşe yaşanan halka arzları değerlendiren Muratoğlu, yatırımcılara uyarılarda bulunarak “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yıl sonuna kadar birçok halka arz işleminin daha gerçekleşeceğini duyurunca, yatırımcılarda “O halde yükseliş devam edecek…” algısı oluştu ancak bu tam anlamıyla gerçeği yansıtmıyor. Çünkü bu halka arzlara girilebilecek sermaye oranı sınırlanıyor. Yani tabiri caizse fatura parasını yatıran insanlar, ani yükseliş sonrası küçük karlar elde ederek hisselerini satışa çıkarıyorlar ve orta vadeli olarak ele aldığımızda halka arzların çok büyük bir bölümü kayıpla sonuçlanıyor.” İfadelerini kullandı.

borsa-istanbul-1477319-3.jpg

"ELDEKİ HİSSELERİN SATILMASI GEREKECEK"

Borsa’da yeni yatırımcı sayısının çok fazla olduğunu belirten Muratoğlu, “Yaşanan halka arzlar ile endeksin köklü bir değişiklik yaşaması muhtemel değil. Burada birinci faktör yıl sonuna kadar devam eden enflasyonist ortam olacaktır. Enflasyon arttıkça borsa yükselmeye devam edecek ancak bir fiyat dengelemesi şart. Kredi çekip borsaya girenler, kredili işlem açanlar bunların hepsi Merkez Bankası’nın politika faizlerini artırması sonrası geri çekilmek zorunda kalacaklar çünkü o kredilerin ödenmesi için eldeki hisselerin satılması gerekecek.” diye konuştu.

borsaistanbul2-dzg3-cover.jpg

EN KORKUTUCU SENARYOYU AÇIKLADI

Muratoğlu borsada yaşanabilecek en korkunç senaryoyu açıkladı. Muratoğlu "Yaşanacak şiddetli bir kaçış hareketi, beraberinde acemi yatırımcıların da kapıya yönelmesine ve bir panik satışları yaşanmasına neden olabilir. Borsa için en korkutucu senaryo bu gibi duruyor.” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.