Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

Esrarengize Yolculuk

Uykuda ölüyor muyuz? Reenkarnasyon var mı?

Uykuda ölüm konusunu ayetler de hadisler net açıklıyor. Gelin ilk başta, beraber ayetlere ve hadislere bakalım:

Zümer Suresi - 42. Ayet meali:

"Allah, ölüm vakitleri geldiğinde insanları vefat ettirir, ölmeyenleri de uykularında ölmüş gibi yapar. Ölümüne hükmettiklerini tutar, diğerlerini ise belli bir süreye kadar (hayata) salar. Kuşkusuz bunda iyice düşünenler için dersler vardır."

Zümer Suresi - 42. Ayet tefsiri:

"Bir önceki âyette insanların hidayete yönelmelerinin de yoldan çıkmalarının da kendi seçimlerine bağlı bulunduğuna işaret edilmişti. Hidayetin birinci şartı Allah''a imandır. İşte burada insanların Allah''a, O''nun yaratıp yönetmesindeki hikmetlere dikkat çekilmekte; sonraki âyetlerde de diğer bazı delillere yer verilmektedir. İnsanı öteki varlıklardan ayıran en temel özelliği ruh sahibi bir varlık oluşudur. Allah Teâlâ''nın insanı öldürmesi, ruhun bedenle ilişkisini kesmesidir. Âyette de işaret buyurulduğu gibi ruhun başta gelen niteliği can ve şuur kaynağı olmasıdır. Ölüm olayında Allah ruhu bedenden tamamen ayırdığından beden hem candan hem de şuurdan yoksun hale gelmekte, uyku denilen psiko-fizyolojik olayda ise can bedende kalmakla birlikte geçici bir duyum ve bilinç kaybı yaşanmaktadır. Bu kayıp bir bakıma ruhun bedeni kısmen terk etmesi anlamına geldiği için âyette uyku ölüme benzetilmiştir (Zemahşerî, IV, 349). Ölüm olayında -âyetteki deyimiyle- Allah ruhu tutarken uyku olayının sonunda ruh, uyanıklıktaki fonksiyonunu yeniden kazanır. Ama bunun da ölümle son bulacak belli bir süresi (ecel-i müsemmâ) vardır. 44. âyetin sonunda da ifade buyurulduğu üzere, sonunda herkes O''nun huzuruna dönecektir"

İbn Zeyd dedi ki: Uyku da bir vefat (ölüm)dür, ölüm de bir vefattır. Peygamber (s.a.v)''dan şöyle buyurulduğu rivayet edilmiştir: ''''Uyuduğunuz gibi öleceksiniz, uykudan uyandırıldığınız gibi de diriltileceksiniz..."

Ömer (r.a); Uyku ölümün kardeşidir, demiştir. Ayrıca bu Cabir b, Abdullah yoluyla merfu bir hadis olarak da rivayet edilmiştir: Ey Allah''ın Rasülü!

Ayetler ve hadislerde aslında konu net açıklanmış. Uykuda ruhumuz çıkıyor uykular âlemine gidiyor ve uyandığımızda geri geliyor. Ölümle farkı hayat süremiz bitmediği için uyandığımızda geri yaşama dönüyoruz.

Gelelim reenkarnasyon meselesine…

Reenkarnasyonun varlığına İslami camiadan bazı isimler şu ayetle inanıyorlar:

Mü''min Suresi 11. Ayet:

Onlar da şöyle derler: "Ey Rabbimiz! Bizi iki defa öldürdün, iki defa da dirilttin.[472] Günahlarımızı kabulleniyoruz. Şimdi (bu ateşten) bir çıkış yolu var mı?"

Bu ayete tek başına bakan işte reenkarnasyon var bakın ölüp dirilip tekrar geliniyor diyor olabilir. Lakin yukarıdaki ölüm ve uyku ayetlerinden anlıyoruz ki uykuda öldüğümüz için geri uyandığımızda dirildiğimiz için bu söyleniyor.

Ayrıca reenkarnasyonu kesin ret eden şu ayet apaçık ortada:

Mü''minûn Suresi - 99-101. Ayet Tefsiri:

[(99-100) Nihayet onlardan birine ölüm gelip çatınca, "Rabbim! Beni geri gönder de, geride bıraktığım dünyada iyi işler yapayım" der. Hayır! Onun söylediği bu söz boş laftan ibarettir. Önlerinde, yeniden diriltilecekleri güne kadar bir berzah vardır.

(101) Sûra üflendiğinde artık ne aralarında akrabalık bağları kalacak ne de birbirlerine soru sorabilecekler!]

Bakın geri gönder diye yalvaran ölüye hayır denilerek net cevap veriliyor ayette.

İslam''a göre kesinlikle reenkarnasyon yoktur. Ayet apaçık ortadadır.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları