Ünlü ekonomistten seçim sonrası ilk tüyo 'Bu yöntem paranızı katlayacak'

Ünlü ekonomistten seçim sonrası ilk tüyo 'Bu yöntem paranızı katlayacak'
Ekonomist Atilla Yeşilada, dün yapılan yerel seçimlerin hemen sonrasında ülke ekonomisine dair önemli değerlendirmeler yapıp tüyolarını paylaştı.

Milyonlarca yatırımcının nefeslerini tutarak beklediği seçimlerin sonrasında ekonomik dalgalanmalar görülmeye başladı. Dolar kurunda yüzde 1.29 oranında düşüş yaşandı. Bu durum pek çok kişinin şaşkınlık yaşamasına neden olurken, para piyasaları ve Türkiye ekonomisi ile ilgili değerli yorumlarıyla bilinen Atilla Yeşilada da seçim sonrasında ülkenin nelerle karşı karşıya kalabileceğini değerlendirdi.

Öte yandan yakın bir gelecekte yatırımcıların yüzünü güldürecek bir numaralı yatırım aracını belirterek beklenmeden pozisyon alınması gerektiği konusunda uyardı.

TÜRK LİRASININ DEĞERİNE DİKKAT EDİLMELİ

Ünlü ekonomist, mevcut politika faizine bakıldığında seçim sonrası döviz artışının ani gelişmesinin mantıksız olacağını ancak asıl önemli olanın mevcut ekonomideki Türk Lirası’nın değer kaybının kontrol altında kalıp kalmayacağı olduğunu vurguladı.

Yeşilada, TL’nin değer kaybının kontrol altında mı kalacağının yoksa kontrol dışına mı çıkacağının cevabının ekonomideki gelişmelerin sinyallerini verebileceğini açıkladı.

Ayrıca Yeşilada, “Merkez Bankası'nın belirttiği gibi, enflasyonun altında bir değer kaybı gerçekleşirse, Türk lirası reel olarak değer kazanacak. Ben kısa vadeli olarak dövizde ciddi bir kazanç öngörmüyorum. Elbette bu ülkenin döviz krizine ilişkin güçlü bir hafızası var. Merkez Bankası, 2024'ün başından itibaren artan döviz talebini doğru şekilde yönetemediği gerçeğiyle yüzleşmek zorunda. Ancak yavaş yavaş insanların, öncelikle KKM'den çıkarken döviz yerine TL'ye döndüğünü, daha sonra da döviz varlıklarını tasfiye ettiğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

“TÜRK LİRASI FİNANSAL VARLIKLARI ÖN PLANA ÇIKACAK”

Eurobondların her zaman çekici bir alternatif olduğunu savunduğunu söyleyen ekonomist, şu sıralar eskisi kadar cazip görülmediklerinin altını çizdi ve “Bu nedenle artık TL varlıkları ve Türk lirası finansal varlıkları ön plana çıkacak” dedi.

p5645.jpg

KONUT VE OTOMOBİLDE DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Ev almak isteyenler veya evini satmak isteyenler için de açıklamalarını paylaşan ekonomist, yıllık bazda konut satışlarında gözlemlenen yavaşlama neticesinde konut fiyatlarının enflasyonun gerisinde kalabileceğinin mümkün olduğunu söyledi. Yeşilada, bu durumda konut ve arsa gibi yatırım seçeneklerinin portföylerden kalkabileceğini ifade etti.

altin-dolar-piyasa-lxvv-cover-1.jpg

Sözlerinin devamında ikinci el otomobillere değinen Yeşilada, büyük bir fiyat düşüşü beklentisin olduğunu belirterek, “Kısacası, faize ve krediye dayalı herhangi bir mal birikiminin şu anda öne çıkmadığını düşünüyorum. Hisse senetleri konusunda ise daha kesin ve iyimser olabilirim. Bence, borsa tarafında altın bir dönem başladı.”

p555.jpg

Yatırımcılara değerli tavsiyeler vermeye devam eden Yeşilada, yapılması gerekenler hakkında önemli tüyolarını paylaştı. Daha önceki fikirlerini değiştirdiğini ifade eden ve açıklamasını yapan Yeşilada, “BIST100 endeksinin bir yıl içinde dolar bazında yaklaşık yüzde 50 civarında prim yapacağını tahmin etmek oldukça makul görünüyor. İlk olarak, mevduat faizlerinin artması durumunda, yatırımcıların genellikle geçici olarak borsaya yöneleceğini, ancak aslında TL mevduatlarla birikim yapan yatırımcıların satış yaparak piyasadan çıktığını göreceğiz. Son 1-2 ay içinde bu tür bir çıkış yaşandı ve Borsa İstanbul, 1 milyon yatırımcı kaybetti. Bu sefer çıkış sayısının daha da artabileceğini öngörebiliriz” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.