Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez skimpflasyon dedi Türkiye ayağa kalktı

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez skimpflasyon dedi Türkiye ayağa kalktı
Ünlü ekonomi profesörü Mahfi Eğilmez'in ‘Türkiye skimpflasyon ve shrinkflasyon dönemine girdi’ demesi üzerine ekonomi terimlerini ilk kez duyan sosyal medya kullanıcıları ayağa kalktı.

Mahfi Eğilmez'in bahsettiği 'skimpflasyon' ve 'shrinkflasyon' terimlerinin anlaşılmaması üzerine birçok ekonomist yazının altına açıklama eklemeye başladı.

Mahfi Eğilmez'in Türkiye'nin durumunu açıklarken kullandığı "skimpflasyon" ve "shrinkflasyon" girdabı, ifadeleri eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin kullandığı "Neo klasik ekonomi düşüncesinden, epistemolojik bir kopuşu temsil eden heteredoks yaklaşım" ifadeleri kadar anlaşılmadı.

Oysa Prof. Eğilmez'in vurguladığı "skimpflasyon" ve "shrinkflasyon" süreci tam da Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu açıklıyordu. Peki ekonomik terimler skimpflasyon ve shrinkflasyon ne anlama geliyor.

Skimpflasyon ve shrinkflasyon yüksek enflasyonun ardından gelişen bir süreç. Dikkatli bakıldığında ise aldığınız ürünlerin gramajındaki düşüşü, ya da gramajı aynı olsa da içindeki kullanılan malzemelerdeki kalite düşüklüğünü görebilirsiniz.

.En basit tabiri ile skimpflasyonun üreticinin sattığı ürünün kalitesini düşürerek fiyatı sabit tutmaya çalışması, shrinkflasyonun ise üreticinin ürünün gramajının düşürerek fiyatı sabit tutmaya çalışması anlamına geliyor. Her iki halde de tüketici aldığı gıda ürününü aynı fiyattan satın aldığını sansa da büyük zarara uğruyor.

mahfim.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.