'Uluslararası Emmy Ödüllü ilk Türk oyuncu: Haluk Bilginer'

'Uluslararası Emmy Ödüllü ilk Türk oyuncu: Haluk Bilginer'
Haluk Bilginer, "Şahsiyet" dizisindeki performansıyla Uluslararası Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından düzenlenen "47. Uluslararası Emmy Ödülleri" töreninde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülüne değer görüldü.

'Uluslararası Emmy Ödüllü ilk Türk oyuncu: Haluk Bilginer'

Sanat hayatı boyunca çok sayıda dizi, sinema ve tiyatro eserinde rol alan başarılı oyuncu Haluk Bilginer, kariyerini Emmy Ödülü ile taçlandırdı.

Sanatçı, "Şahsiyet" dizisindeki performansıyla Uluslararası Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından düzenlenen "47. Uluslararası Emmy Ödülleri" töreninde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülüne değer görüldü.

ABD dışında yayınlanan televizyon yapımlarının en iyilerinin ödüllendirildiği etkinlikteki 11 kategoride bu yıl, 21 ülkeden 44 aday ödüller için yarıştı.

Aynı zamanda seslendirme sanatçısı da olan Bilginer'in dizideki "Agah Beyoğlu" karakteriyle aday gösterildiği "En İyi Erkek Oyuncu" kategorisinde, İngiltere'de BBC'de yayınlanan "Come Home" dizisinden Christopher Eccleston, Brezilya'da yayımlanan "In Impuros" dizisinden Raphael Logam ve Almanya ZDF'de yayınlanan "Bad Banks" dizisinden Jannis Niewöhner yer aldı.

İki yıl önce düzenlenen "47. Uluslararası Emmy Ödülleri"nde finalist olan "Kara Sevda" dizisi bu başarıyı gösteren ilk Türk yapımı olmuştu. Kara Sevda, 18 ülkenin katıldığı dizi kategorisinde "En İyi Dizi" dalında finale kalarak ödülle dönmüştü.

İlki 1969'da verilmeye başlanan "Uluslararası Emmy Ödülleri" aynı zamanda dünyanın öncü medya ve eğlence profesyonellerini bir araya getiren bir etkinlik olarak dikkati çekiyor.

1980-1993 yılları arasında İngiltere'de oyunculuk yaptı

Oyunculuk yaşamında unutulmaz birçok karaktere hayat veren Bilginer, üç çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu olarak 5 Haziran 1954'te İzmir'de dünyaya geldi.

Tam adı Nihat Haluk Bilginer olan sanatçı, ilk öğrenimini İzmir Özel Türk Koleji'nde tamamladı.

Gençliğinde garsonluk ve hamallık başta olmak üzere birçok işte çalışan sanatçı, lisede tiyatroya adım atarak, oyuncu Cahit Gürkan'dan dersler aldı.

Demokrat İzmir Gazetesi'nin açtığı "Liselerarası Tiyatro Yarışması"nda ilk ödülünü alan sanatçı, yarışma jürisinde yer alan tiyatro müdürü Ragıp Haykır'ın davetiyle İzmir Devlet Tiyatrosu'nda bir süre konuk oyuncu olarak görev yaptı.

Bilginer, 1971'de girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü bitirdikten sonra Devlet Tiyatrosunda çalışmaya başladı. Kendini daha fazla geliştirmek adına 1977'de gittiği İngiltere'de Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi'nde öğrenim gören sanatçı, 1980-1993 yılları arasında İngiltere'deki televizyon dizilerinde ve tiyatrolarda oyunculuk yaptı.

İngiltere'de ciddi bir hayran kitlesine sahip olan Bilginer, BBC One'da 19 Şubat 1985'te yayınlanmaya başlayan "Eastenders" dizisinde 250 bölüm boyunca canlandırdığı "Kıbrıslı Mehmet Osman" rolüyle ün kazandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.