Türksat 5B uydusu uzaya fırlatılacağı tarihi açıklandı

Türksat 5B uydusu uzaya fırlatılacağı tarihi açıklandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusu için müjdeyi verdi. Türksat 5B uydusu 19 Aralık Pazar günü saat 06.59’de SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılacak.

Türksat 5B uzaya fırlatılıyor! İşte tarih...

Türksat 5B uydusu sayesinde Türkiye’nin Ka Band kapasitesi ciddi oranda artacak. Mevcut kapasitede 1.800 MHz olan Ka Band kapasitesi Türksat 5B sayesinde 22.975 MHz eklenerek 23.775 MHz’e yükselecek. Ayrıca Ku Band kapasitesine de 1.184 MHz eklenecek.

Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5B’nin kapasiteye etkisi hakkında şunları söyledi:

“Türksat 5B, Türkiye’nin uydu ve iletişim imkanı olan Ka-Bant kapasitesini 15 kat artıracak. Faydalı yük ve güç değerleri açısından en güçlü uydumuz olacak Türksat 5B, sabit sınıf uydularına göre 20 kat daha fazla verimliliğe sahip. Kapsama kapasitesi hayli geniş olacak uydumuzla Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelere hitap edebileceğiz. Yeni uydumuz ayrıca, frekansın tekrar kullanımı ve çoklu hüzme kapsama konseptlerinin kullanıldığı Ka-Bant faydalı yükü ile toplamda 55 Gbps’den daha fazla veri iletim kapasitesi sağlayacak.”

Türksat 5B uydusu 4,5 ton fırlatma ağırlığına ve 15 kilovat güç kapasitesine sahip. Yeni nesil elektrikli itki sistemi ile yörüngeye yerleşecek. 42 derece doğu yörüngesinde 35 yılı aşkın süre hizmet verecek. Bu sürede Türksat 3A ve Türksat 4A uydularına yedeklik hizmeti sunacak.

Denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir biçimde yerini alacak. Ayrıca, Türksat 5B uydusunun sağlayacağı yüksek veri kapasitesiyle, uydu üzerinden yüksek hızlı internet hizmeti sunulabilecek. Türksat 5B ile Türkiye’nin aktif haberleşme uydusu sayısı 5’e, toplam uydu sayısı 8’e çıkacak.

YERLİ EKİPMANLAR KULLANILIYOR

Türksat 5B uydusu Airbus tarafından üretildi ancak bu uydudaki yerlilik oranı diğer uygularımıza göre daha yüksek. Türkiye’de üretilen iki haberleşme ekipmanı kullanıldı. Bu sayede Göktürk gibi askeri uyduların haricinde ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli tasarım ve yerli üretim ekipmanlar kullanılıyor. Bakan Karaismailoğlu, uydudaki yerli ekipmanlarla ilgili olarak, “"Türksat tarafından belirlenen 'Yerli Endüstri Katkı Programı' Türksat 5B’de uygulandı. Ülkemizde üretilen iki haberleşme ekipmanı Türksat 5B uydusunda kullanılıyor. Bu sayede, ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli olarak tasarlanıp üretilen ekipmanların uzaya gönderilmesi, Türksat 5B uydusuyla gerçekleşecek.” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.