TÜİK emeklinin acı gerçeğini ortaya çıkardı ‘Emekli maaşlarındaki sürpriz detay’

TÜİK emeklinin acı gerçeğini ortaya çıkardı ‘Emekli maaşlarındaki sürpriz detay’
TÜİK emeklilere ilişkin verilerini paylaşırken, ortaya çıkan acı gerçeği uzman isim açıkladı.

TÜİK araştırmasındaki verilere göre, Türkiye'de 65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı son bir yılda yüzde 51 oranında artarak yüzde 21,7 seviyesine geldi. Emekli maaşlarına yapılan düşük zamlar, yaşlı yoksulluğunun ana sebebi olarak belirtiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son paylaşımında ülkedeki yaşlı nüfus arasında yoksulluk oranı rekor seviyeye geldiğini gösteriyor. Özellikle emekli maaşlarına yapılan düşük zamlar, bu kesimdeki yoksulluk oranının yüzde 14,3'ten yüzde 21,7'ye yükselmesine neden oldu. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Program Direktörü Ekrem Cunedioğlu, yaşanan bu artışın altında yatan detayları ortaya çıkardı.

emekl-1.jpg

2023 yılında emekli maaşlarına yapılan düşük zam, yaşlı nüfus arasındaki yoksulluk oranını ciddi şekilde artmasına sebep oldu. 10 Haber'den Nuray Tarhan'ın özel haberinde, emekli aylıklarının yetersiz kalması, milyonlarca yaşlının ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmasını doğurdu.

CUNEDİOĞLU: YOKSUL EMEKLİ SINIFI OLUŞTU

Ekrem Cunedioğlu, geçen yıl en düşük emekli aylığına yapılan zammın düşük kalması nedeniyle, emeklilerin medyan geliri oldukça düştüğünün altını çizdi. Cunedioğlu, “Böylece emekliler, toplumda maalesef ayrı bir sınıf haline geldi. Hatta kamu-özel sektörüyle oluşan ücret uçurumu nedeniyle 'yoksul emekli sınıfı' diye yeni bir sınıf doğdu," dedi.

5510 SAYILI YASA EMEKLİ MAAŞLARINI VURDU

Emekli aylıkları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki değişiklikler sebebiyle düşüş yaşadı. Özellikle kök emekli aylıklarının düşmesi ve tamamlama işlemleriyle bu durum iyice hissedildi.

emekl-21.jpg

YOKSULLUK ORANLARI REKOR KIRIYOR

Yapılan araştırmada ise yaşlı erkeklerde yoksulluk oranı son bir yılda yüzde 61,7 artarken, yaşlı kadınlarda bu oran yüzde 45,4 artış yaşandı. Bu durum, emekli maaşlarındaki düşük zam oranlarının cinsiyet ayrımı gözetmeksizin geniş bir kesimi etkilediğini belirledi.

Türkiye'nin yaşlanan bir nüfus yapısına sahip olduğu, yaşlı nüfusun son 5 yılda yüzde 21,4 artarak 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaştığı ise ortaya çıktı. Önümüzdeki yıllarda yaşlı nüfus oranının daha da artması ön görülüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.