Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüsameddin Acar

Hüsameddin Acar

Yazar

Tek suçlu Güneş mi?

A Milli Futbol Takımımız 2022 FIFA dünya Kupası Elemeleri G Grubu'nda beklenmedik puan kayıpları yaşayınca, teknik direktör Şenol Güneş istifa etmek zorunda kaldı.

Oysaki bu grupta ilk maçları gayet de güzel oynamış ve grup lideri bile olmuştuk. Fakat sonradan gelen Karadağ, Letonya ve Hollanda maçlarındaki puan kayıpları bardağı taşıran son damla oldu.

Üstelik aynı Milli Takım, öncesindeki Avrupa 2020 Finalleri'nde de İsviçre'ye 3-1, Galler'e 2-0 ve Hollanda'ya da 3-0 yenilerek hedefi ıskalamıştı.

İşte ay-yıldızlı ekibimizin son yıllardaki bu başarısızlığından dolayı hesap Şenol Güneş'e kesildi. Oysaki Güneş, 2002 Dünya Kupası'nda A Milli Takımı finallere taşımış ve tarihinde ilk kez Dünya Üçüncüsü yapmıştı.

Trabzonspor'da şampiyonluğu kıl payı kaçıran, Beşiktaş'ı şampiyon yapan tecrübeli bir teknik direktördür Şenol Güneş.

Fakat bu Milli Takım'daki ikinci görevinde belli bir standardı yakalayamadı.

Aslında bulun nedenlerini ortaya koymak lazım.

2002'DE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLAN TAKIM NEREDE?

Türk futbolu geriye mi gidiyor? 2002'de Brezilya'ya karşı kora kor bir futbol sergileyen ve finali burun farkıyla kaçıran A Milli Futbol Takımımız nerede?

Aslında bunun kökeninde tamamen millilik ve yerlilik yatıyor. 2002'de takımın nerede ise tamamı Türkiye Futbol Ligleri'nin çocuklarıydı.

Bizdendi… Millilik şuurunu en üst düzeyde ve motivasyonda yaşıyorlardı. İşte finalden bir önceki maçta karşılaştığımız ve 2-1 yenildiğimiz Brezilya kadrosu:

BREZİLYA-TÜRKİYE: 2-1

Rüştü Rençber (FB), Bülent Korkmaz (GS), Fatih Akyel (FB), Alpay Özalan (BJK), Tugay Kerimoğlu (GS), Hakan Şükür (GS), Yıldıray Baştürk (B.Leverkusen), Hasan Şaş (GS), Ümit Özat (FB), Hakan Ünsal (GS), Emre Belözoğlu (GS).

Sonradan oyuna girenler:

Ümit Davala (GS), Arif Erdem (GS), İlhan Mansız (BJK)

Gördünüz mü gerçek milli ve yerli futbolcuları… Takımın içinde bir tek Türk kökenli Yıldıray Baştürk var. O da Almanya Ligi'nde top koşturuyor.

Birde bizden 3-4 gömlek geride olan ve 2-2 berabere kaldığımız Karadağ maçının kadrosuna bakalım:

TÜRKİYE-KARADAĞ: 2-2

Altay (FB), M. Zeki Çelik (L.Lille), Merih Demiral (Atalanta), Kaan Ayhan (Sassuola Calcio), Mert Müldür ( Sassiola Calcio), Okay Yokuşlu (Celta De Vigo), Cengiz Ünder (D. Marsilya), Yusuf Yazıcı (Losc Lille), Hakan Çalhanoğlu (İnter Milan), Kenan Karaman (BJK), Burak Yılmaz (Locslille).

Oyuna sonradan girenler:

Alpaslan Öztürk (GS), Enes Ünal (Getafe), Orkun Kökçü (Feyenoord), Muhammed Kerem Aktürkoğlu (GS).

İki maç kadrosuna dikkatlice baktığınızda aradaki farkı sizler de yakalayabilirsiniz. Türkiye 85 milyonluk ülke. Nüfusu 600 bin civarında olan bir ülkeye karşı oynuyoruz…

Ve kadronun yarısından çoğu, Avrupa'da çeşitli takımlarında oynayan gurbetçi çocukları! Onlar da bizim çocuklarımızdır… Lakin maçlara yerli üretim, yani yüzde yüz yerli ve milli futbolcular kadar motive olmaları mümkün değildir.

Bugün Türkiye A Milli Takımı, Karadağ'la (2-2) ve Letonya ile (3-3) 4 puan kaybedip, Hollanda'ya 6-1 gibi tarihi bir farkla yenilerek gruptaki durumunu zayıflatıyorsa; sebebi bundandır…

Yerlilik ve millilik…

Şimdi Türk futbolunu yönetenler bütün kurumları ve teşekkülleri ile görevine devam ederken Şenol Güneş ve onun ekibi tu-kaka ilan edildi…

Acaba bu değişim, futbolumuza hangi yenilikleri getirecek?

Nedense, bu yabancı kuralını getiren ve Türk gençlerinin önünü kapatan Futbol Federasyonu suçu hiç kendinde bulmaz…

Suçlu bulundu… Vurun abalıya…

Vurun ama bir kez de vicdanınızın sesini dinleyin:

Tek suçlu Şenol Güneş mi?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları