'Tadı damakta kalacak yılbaşı menüsü'Herkes tarif soracak'

'Tadı damakta kalacak yılbaşı menüsü'Herkes tarif soracak'
Ailelerin bir araya geldiği özel zamanlardan biri de yılbaşı sofraları oluyor. Dolasıyla böyle bir günde farklı lezzetler deneyerek misafirlerinizi şaşırtmak isteyebilirsiniz.

Bir yıl daha bitmek üzere, yılbaşında bütün aile veya dost, arkadaş bir evde toplanıp beraber kutlama geleneğini seviyorsanız muhteşem sofralar hazırlayabilmeniz için damak çatlatacak bir menü önerisiyle geldik!

FRANSIZ MUTFAĞI SEVİYORSANIZ BUNU DENEYİN

Zengin besin değerleri ile kas ve kemik gelişimini destekleyen et yemekleri, yılbaşı gecelerinde de kendine yer bulur. Fransız mutfağının meşhur sosu duxelle ile hazırlanan pirzolaları çok seveceğinizden eminiz.

Malzemeler

500 g dana pirzola

20 g taze kekik

20 g biberiye

100 g tereyağı

Üst malzemeler için:

1 adet yeşil elma

1 adet pancar

3 adet kuşkonmaz

1 adet patates

1 adet kereviz sapı

100 g fındık

100 g yer fıstığı

Duxelle ganaj:

100 g istiridye mantarı

100 g Porçini mantarı

30 g sarımsak (İnce kıyılmış)

20 g taze kekik

20 g karabiber

20 g tuz

Sosu için:

5 g yıldız anason

50 g nar ekşisi

40 g bal

4 g beyaz biber

15 g esmer şeker

400 ml et suyu

20 g kuru üzüm

Hazırlanışı: Üst malzemelerin hepsini tavla zarı büyüklüğünde doğrayın ve tuzlayarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.Önceden ısıtılmış 90 derecedeki fırında 40 dakika süreyle kurutun. Fındık, yer fıstığı ve pankoyu bir tavaya alın ve altın rengi olana dek kavurun.Duxelle için bütün mantarların saplarını temizleyin, kabuğunu soymadan ve yıkamadan rondoda küçük parçacıklar haline gelene kadar çekin ve sarımsağı ekleyin.
Daha sonra kuru ve kızgın bir tavaya alarak 4 dakika soteleyin. Ocaktan alarak taze kekik, tuz ve karabiberi ilave edin.Tüm sos malzemesini bir tencereye alın ve yoğun bir kıvam elde edene dek orta ateşte pişirin.
Pirzolayı; tuz, karabiber ve zeytinyağı ile marine ettikten sonra kızgın bir tavaya alarak mühürleyin.Aynı tavada biberiye, taze kekik ve tereyağını erittikten sonra pirzolanın üstüne sürün.Pirzolayı servis tabağına alın ve üzerine duxelle mantarı sürün. Son olarak kurutulan ve kavrulan tüm malzemeyi en üste eşit şekilde dağıtarak servis edin.

tadi.png

VEJETARYAN MISINIZ?

Eğer et tüketmiyorsanız karnıbahar graten ya da mantar graten hoşunuza gidebilir. Besin değerleri oldukça yüksek olan bu sebzeler, bu şekilde pişirildiğinde unutulmaz bir lezzete dönüşüyor.

MANTAR GRATEN MALZEMLER

400gramkültür mantarı

2yemek kaşığıun

2yemek kaşığıtereyağı

3,5 - 4su bardağısüt

1çay kaşığıtuz

1çay kaşığıkarabiber

1/2çay kaşığımuskat cevizi rendesi

Üzeri için:

1su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

(Karnıbahar graten içinde aynı tarifi uygulayabilirsiniz)

Hazırlanışı: Öncelikle mantarları dörde bölün yağsız ve ısınmış tencere de iyice kavurun. Suyunu salıp çekince tereyağı ekleyin soğan ve sarımsak ilave edin güzelce kavurun.Ayrı bir tencerede tereyağını ve unu kavurun, mis gibi koku çıkınca sütü ekleyin. Kıvam akışkan olmalı bu yüzden sütü azar azar ekleyin ve durmadan karıştırın.Gerekirse süt miktarını arttırıp azaltabilirsiniz. Bu arada sütünüz muhakkak soğuk olmalı.Sos kıvam alınca baharatları ekleyip, mantarla buluşturun. Üzerine kaşar peyniri rendesi ekleyip fırına verin. Kaşar eriyene kadar durması yeterli.

LEVREK BUĞULAMA

Balık severlerin, sıklıkla tükettiği bir omega-3 kaynağı da levrek, yılbaşı akşamınız için kesinlikle müthiş bir seçenek olacak.

Malzemeler:

1 kg levrek fileto

12 kültür mantarı

3 diş sarımsak

2 dal maydanoz

2 rendelenmiş domates

2 defne yaprağı

2 sivri biber

6~8 arpacık soğan

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Tane karabiber

Tuz

Hazırlanışı:

İlk olarak buğulamanın içerisinde kullanacağınız biber, sarımsak ve soğanları ince ince dilimleyin.Ardından tereyağını tencereye alarak önceden dilimlediğiniz malzemeleri soteleyin.Tencerenin içerisine dilimlenmiş mantar, ince kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş domatesleri ilave ederek kavurun. Üzerine 2 su bardağı su ekleyin.Fileto levrek, karabiber, defne yaprağı ve tuzu ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra servis tabağına alabilirsiniz.Levrek buğulamayı, balıkların yanında meze olarak sunulan acılı ezme, haydari ve humus ile birlikte servis edebilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.