Son dakika! Merkez Bankası Mart ayı faiz kararını açıkladı

Son dakika! Merkez Bankası Mart ayı faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı bugün Fatih Karahan liderliğinde toplandı. Kritik Mart ayı faiz kararını yüzde 50'ye arttırdı.

FED'in faizi sabit bırakmasının ardından gözler Merkez Bankası'nın açıklayacağı karara çevrilmişti. Borsa, Altın ve Döviz piyasası açıklanacak olan faiz kararından ne oranda etkileneceği yatırımcılar tarafından merak ediliyordu. Merkez Bankası, Mart ayı faiz beklentisini yüzde 50 yükseltti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün Fatih Karahan liderliğinde bir araya gelerek faizi 500 baz puan arttırdı. Kurul, 22 Şubat'taki toplantısında faiz oranını yüzde 45 seviyesinde sabit tutma kararı almıştı.

POLİTİKA FAİZİ CARİ AY SONU BEKLENTİSİ YÜZDE 45

ekran-goruntusu-2024-03-21-132935.png

Yapılan mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, Merkez Bankası'nın politika faizine ilişkin cari ay sonu beklentisi yüzde 45 olarak belirlendi. Aynı ankete göre, politika faizi beklentisi 3 ay sonrası için ise yüzde 46,85 oldu. 12 ay sonrası için ise politika faizi beklentisi yüzde 36,62'den yüzde 36,96'ya yükseldi. Bu kararlar, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 70 katılımcının görüşleriyle şekillendirildi.

FAİZ KADAR ''SIKILAŞMA'' KARARLARI DA BEKLENİYOR

Merkez Bankası'nın faiz kararının yanı sıra sıkılaştırma adımları da yakından izlenecek. TCMB, ilave sıkılaşma adımları kapsamında, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde faiz oranını ihtiyaç kredisi faiz oranıyla uyumlu seviyeye yükseltirken, bankacılık sisteminde Türk lirası mevduatın payını artırmaya yönelik yeni adımlar attı. Banka, kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yönteminde değişiklik yaptı. Yeni yönteme göre, hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5'e çıkarıldı.

ekran-goruntusu-2024-03-21-141235.png

YILSONU ENFLASYON VE DOLAR TAHMİNİ DEĞİŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasanın dolar, faiz, enflasyon ve büyüme beklentilerini içeren mart ayı anketini yayımladı. TCMB'nin anketinde yılsonu dolar kuru ve enflasyon beklentisi değişti. Buna göre, katılımcıların 2024 yılsonu dolar/TL beklentisi 40,53 TL olurken 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 42,79 TL olarak belirlendi. Bir önceki ankette yılsonu Dolar/TL beklentisi 40,02 TL'ydi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.