Son dakika... Kanal İstanbul projesi imar planları iptal edildi

Son dakika... Kanal İstanbul projesi imar planları iptal edildi
İBB'nin Kanal İstanbul projesine yönelik açtığı dava sonuçlandı.

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul projesinin Yenişehir Rezerv Yapı Alanı imar planını iptal etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) projenin imar planına karşı açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı imar planı değişikliğini iptal etti.

İBB, 15 Temmuz 2021'de onaylanan ve 16 Temmuz 2021'den itibaren bir ay süreyle askıya çıkarılan İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği'ne itiraz etti.

Bakanlık, İBB'nin itirazını zımnen reddetti. Bunun üzerine İBB, imar planının iptali için dava açtı. İBB, başvurusunda, işlemin haksız ve hukuka aykırı olduğunu, plan değişikliklerinin kamu yararına aykırı olduğunu ve İstanbul'un geleceği için zararlı olduğunu belirtti.

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, İBB'nin itirazını haklı buldu ve imar planını iptal etti. Mahkeme kararında, plan değişikliklerinin şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uyarlık bulunmadığına hükmetti.

Kararda, plan değişikliklerinin nüfus hesapları ve yol güzergahı gibi konularda eksiklikler içerdiği ve mezarlık alanlarının ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmesinin mevzuata uygun olmadığı vurgulandı.

İBB'nin Kanal İstanbul'a ilişkin diğer davalara ilişkin yargı süreci devam ediyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) davası da Danıştay'da görülüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.