Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Şahin ŞİMŞEK

Şahin ŞİMŞEK

MERCEK

Sitelerdeki yönetici mafyacılığı

Değerli okurlarım büyük şehirlerde yaşayanların  bir çoğu ikametgah olarak siteleri tercih etmektedir. Sebebine gelince sitelerin bir çoğu  genellikle etrafı duvarlarla çevrili olmasının yanı sıra  sitenin girişi çıkışı güvenlik tarafından 7/ 24 kontrol altında tutulması site içerİsinde çocuklar için oyun alanları, çocuk parkları ve  spor aktiveleri bir çok sosyal yaşam alanlarının bulunmasından dolayı tercih edilmektedir.

Sitelerin bir çok avantajı olduğu gibi bir çok dezavantajıda bulunmaktadır. Kat mülkiyet kanununa göre, siteler genellikle kendi aralarında seçtikleri yöneticiler tarafından yönetilir. Site yönetimi sitenin tüm ortak sorunlarıyla ilgilenmesi zorunda olmasına rağmen maalesef bazı yöneticiler seçildikten sonra kafasına göre siteye yeni düzen getirmeğe çalışıyorlar.

Çevremde şahit olduğum bir çok site yöneticisi bildiğiniz mafyavari usullerle ellerine zorbalıkla geçirdikleri siteleri soyup soğana çeviriyorlar. Üç beş liraya  yapılacak en basit bir tadilatı bile on katına kendi adamlarına yaptırıp hasılatı beraber paylaşıyorlar. Geçenlerde haberlerde şahit olduğumuz 1000 kişinin ikamet ettiği  bir sitenin yöneticisi tarafından dövülen ağzı burnu kırılan bir vatandaşın haberini içimiz burkularak izledik. Mağdur edilen bu vatandaşımız sırf masraflara itiraz etti diye site yöneticisi ve adamları tarafından tekme tokat ağız burun kan revan içersinde dövüldü. Dövülen vatandaş karakola şikayet ettikten sonra olaya karışanların ifadeleri alınıp dosya savcılığa sevk edildi. Bir kaç  gün sonra basit yaralama diye dosyaya takipsizlik kararı verildi.

Şimdi sırf hakkını arayan zorbalıkla site yönetiminin topladığı paraları nereye kullandığını yasal olarak sormak hakkı bulunan dayak yiyen vatandaşın durumunu hayal bile etmek istemeyiz. Vatandaş her evine girdiğinde site yöneticisinin taciz edici laflarına maruz kalıyor. "Noldu gittin karakola şikayet ettinde noldu! Kanuna güveniyordun, hadi kanun seni korusun" gibi laflarla vatandaşın izzeti nefsinin kırılmadığını kim bana açıklayabilir. Adamlar hem suçlu hem güçlü! Adamın ağzı burnu kan revan elinde hastahane raporu var.Yargıç basit yaralama diye dosyayı kapatıyor. Değerli savcım, basit yaralamada olsa sen bu zorbaları yargılasan bir kaç ay ceza versen inanıyorumki  belki bir daha bu tür bir olaya tevessül etmez. Ama tehdit edecek adamı dövecek hakaret edecek vatandaşta şikayette bulunacak daha karakolda iken bile bu davadan bir şey çıkmaz hükmü mağdur vatandaşa söylendimi zaten o dakikadan itibaren vatandaşta mücadele azmi ve şevki kırılıyor. İfadeyi verdikten sonra davasını bile takip etmiyor. Çünkü bu şikayetinden bir sonuç alamayacağına kanaat getiriyor. Oysa ki bilse yasa kanun, kendisine yapılan bu zorbalığın haddini bildirecek vatandaşta sonuna kadar mücadelesini verecek. Ama daha karakolda iken bu dosyadan bir şey çıkmaz denildimi filim orada kopuyor. Mağdur vatandaşta kendisine yapılan zorbalığa istemeyerek içi kan ağlayarak teslim oluyor. Site yöneticisinin  çalıp çırpmasına kendi kafasına göre işlettiği sitenin hiç bir işine  artık karışmıyor. Sadece Allah'a havale edip bu zülmü sinesine çekiyor.

Buradan devlet büyüklerimize sesleniyorum. Site yöneticiliği genellikle zorbalıkla mafya usulu ile ele geçiriliyor. Denetim yok kontrol yok yöneticiler, kanunların boşluğundan yararlanarak sitelerde at koşturuyorlar. Bir çoğu site yöneticiliğini ticarethane olarak görüyor. Büyük rakamların, büyük rantların  döndüğü sitelerde ciddi bir kontrol yapılmamaktadır. Devletimiz aylık olarak site yöneticisini kontrol etse  ayrıca  site sakinlerinden de site yöneticisi hakkında referans alması lazım.Yönetici görevini yapıp yapmadığını şikayetlerinin olup olmadığını açıkça dile getirecek bir masa kurulması gerektiğine inanıyorum. Mesela belediyelerde beyaz masa diye bir kurum var. Birde site masa neden olmasın. Siteleriyle ilgili problemi olan vatandaş site masaya gidip derdini anlatsın. Site masa vatandaşın derdini sorununu muhatabı olan ilgili kuruma ivedilikle ulaştırsın. Sorunun çözüm noktasında vatandaştan ziyade site masa görevlileri konuyu takip etmeleri halinde inanın sitelerdeki bu tür zorbalıklar tamamen biter.

Kalın sağlıcakla.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları