Sindirim sistemine iyi gelen bitkiler nelerdir?

Sindirim sistemine iyi gelen bitkiler nelerdir?
İnsanlar sindirim sistemi sorunları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununda bitkilerden yararlanmışlar ve şifa bulmuşlardır. Çoğunlukla çay olarak tüketilen bu bitkiler hakkında özellikle son 50 yılda pek çok araştırma yapılmış ve bu bitkilerin mide bulantısı, hazımsızlık ve kabızlık gibi şikayetlerin azaltılmasına yardımcı oldukları belirlenmiştir.

Bitki çayları ekonomik ve kolay erişilebilir olmasıyla bu sorunların çözümüne katkı sağlayabilir. Farklı sindirim sistemi sorunları için önerilen çayları evimizde bulundurmak ve hangisinin hangi sindirim sorununa yardımcı olduğunu bilmek işimizi kolaylaştıracaktır. Peki sindirim sistemine iyi gelen bitkiler nelerdir?

eauplpcxsaawaz5.jpg

NANE ÇAYI

Nane, ferahlatıcı ve mideyi yatıştırıcı etkileriyle tanınır. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılmış birkaç araştırmaya göre nanenin içinde bulunan mentol sindirim sorunlarını iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Bir başka çalışmaya göre nane yağı mide ağrıları, şişkinlik, gaz ve diğer rahatsız edici belirtilere neden olan iltihaplı bağırsak sendromunun tedavisinde etkili olmaktadır.

İltihaplı bağırsak sendromu olan yaklaşık 60 kişi ile 4 hafta süren çalışmada günde 2 kez nane yağı kapsülü alanların plasebo grubundakilere kıyasla anlamlı iyileşme belirlenmiştir. Nane çayının sindirim sistemi üzerindeki etkileri araştırılmamış olsa da mentol ve nane yağı ile ilgili çalışmalar nane çayının da sindirim sitemi üzerinde etkili olabileceğine dair fikir vermektedir.

NASIL TÜKETİLİR?

Sıcak su ile nane yapraklarını buluşturup 15 dakika demlenmeye bırakın. Nane çayınız hazır olunca sıcak sıcak tüketin. Arzuya göre birkaç damla limon suyu ekleyip lezzetini ve vitaminini daha da arttırabilirsiniz.

ZENCEFİL

Ana vatanı Asya olan zencefil bitkisinin toprak altında kalan kök kısmı dünya genelinde şifalı özellikleriyle kullanılmaktadır. Zencefilde bulunan gingerol ve shogaol adlı bileşikler mide kasılmalarını ve boşalmasını uyararak mide kramplarına, şişkinliğe, hazımsızlığa ve gaz sorunlarına iyi gelmektedir. Araştırmalarda günde 1.5 gram zencefil tüketmenin hamilelikte ve kemoterapi hastalarında mide bulantısı ve kusmayı azalttığı belirlenmiştir.

Hazımsızlığı olan hastalarda günde 1.2 gram zencefil takviyesi alanların plasebo grubundakilere kıyasla mide boşalma süresinin 4 dakika hızlandığı tespit edilmiştir.

Zencefil çayı özelindeki araştırmalar sınırlı olsa da zencefilin sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri net şekilde ortaya konmuştur.

NASIL TÜKETİLİR?

Zencefil çay olarak, toz halinde ve taze olarak tüketilebilir.

1366-2000.jpeg

KUŞBURNU

Kuşburnunun faydaları saymakla bitmemektedir. Kuşburnu gülgiller familyasına ait olan bir bitkidir. Kuşburnu kanserle savaşan çok faydalı olan bir bitki meyvesidir. Kuşburnu aynı zamanda sindirim sistemini de harekete geçirmektedir. Sindirim sistemini hızlandırarak kabızlık gibi şikayetlerin yaşanmasını önlemektedir. Kuşburnu kötü kolesterole karşı da savaşan bir bitkidir. Bundan dolayı kuşburnu tüketilmesi önerilmektedir. Besin değerleri bakımından da son derecede zengin bir bitkidir.

NASIL TÜKETİLİR?

Kuşburnu, taze olarak ya da kurutularak kullanılır. Yaygın olarak çay formunda tüketilen kuşburnu ile reçel, marmelat, ezme, şurup ve pekmez yapılabilir.

PAPATYA

Papatya çayının geleneksel olarak bulantı ve gaz dahil olmak üzere bir dizi sindirim rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Papatya çayı anti inflamatuar özelliklerinden dolayı ishal, bulantı, mide ülseri ve gaz sorunlarına karşı koruma sağlayabilir.

Bir çalışmada, papatya özünün farelerde ishale karşı koruyucu etkisi olduğu belirlenmiştir. Deney hayvanları üzerinde yapılan bir başka çalışmada da papatyanın ülser gelişimine katkı sağlayan bakterilerin üremesini baskılayarak ve mide asiditesini azaltarak farelerde mide ülseri gelişimini önleyebileceği ortaya konmuştur.

Papatya çayının sindirime faydaları konusundan insanlar üzerinde yapılan çok az çalışma bulunmaktadır. Ne var ki geleneksel ve halihazırdaki bilimsel veriler sağlıklı sindirim üzerinde koruyucu ve rahatlatıcı etkilerini olduğunu göstermektedir.

NASIL TÜKETİLİR?

Çay olarak kullanımında 1 bardak taze kaynatılmış içme suyu içine 1 tatlı kaşığı papatya çiçeği koyun. Bardağın ağzını kapatarak 5-10 dakika demlenmeye bırakın. Günde 3-4 defa yemeklerden sonra içebilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.