Hamileler yazın nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli?

Hamileler yazın nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli?
Hamilelik süreci anne ve bebek için çok önemlidir. Besin seçimi dikkatli yapılmalı, yaşam tarzı düzenlenmelidir. Bu sayede anne-bebek sağlıklı bir dönemgeçirerek doğuma hazırlanmış olurlar. Peki bu dönemde nelere dikkat edilmeli? Hamileler yaz aylarında nasıl beslenmeli? İşte konuyla ilgili öneriler...

Yaz aylarında sıcaklıkların iyice artması, nem ve güneş hamileleri herkesten daha fazla etkiliyor. Hamilelik boyunca kan dolaşımı ve hacmi artıyor, hormonlardaki değişimler, sindirim sistemi aktivitesinin değişmesi, kilo artışı ve kan akışındaki hızlanmalarla artan vücut iç sıcaklığına bir de güneş ve nem eklenince gebeler için pek çok sıkıntı da beraberinde geliyor. Anne adaylarının beslenmesi; bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi-gelişmesi, annenin daha kaliteli ve huzurlu bir gebelik dönemi geçirmesi için oldukça önemli.

Öğün aralarında yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip atıştırmalıklar yerine kuru kayısı, elma, ceviz, fındık, fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıklar kullanın.

hamilelik-dogru-beslenme-1.jpg

KIRMIZI MEYVELER TÜKETİN

Yaz aylarının kırmızı meyveleri sağlık açısından çok önemli olan antioksidan maddeler içerir. Bu yaz frambuaz, çilek, yaban mersini, kiraz, karpuz, kırmızı üzüm, şeftali başta olmak üzere tüm kırmızı meyveleri sağlık için sofranıza ekleyin. Unutmayın bebek sağlığı anne karnından itibaren başlar.

ÖDEMDEN KORUNMAK İÇİN TUZU KALDIRIN

Hamilelikte kan hacmi ve damar geçirgenliği arttığı için yaz hamilelerinin en çok karşılaştığı sorunlardan birisi ayak bilekleri başta olmak üzere vücudun tümünde oluşan ödemdir. Ödemden korunmak için günlük tuz tüketimi 4-6 gram olarak sınırlandırılmalı, su tüketimine dikkat edilmeli, lif alımı arttırılmalıdır. Yemeklerinize ekstra tuz ilave etmek yerine yemekleri az tuzlu/tuzsuz pişirin ve lezzeti tuz ile değil baharatları doğru kullanarak arttırın. Ödemden sorumlu diğer bileşen şekerdir. Ödem sorununuz varsa şeker ve şekerli gıdaların tüketimini azaltmalısınız.

ÖDEMDEN KORUNMAK İÇİN TUZU KALDIRIN

Hamilelikte kan hacmi ve damar geçirgenliği arttığı için yaz hamilelerinin en çok karşılaştığı sorunlardan birisi ayak bilekleri başta olmak üzere vücudun tümünde oluşan ödemdir. Ödemden korunmak için günlük tuz tüketimi 4-6 gram olarak sınırlandırılmalı, su tüketimine dikkat edilmeli, lif alımı arttırılmalıdır. Yemeklerinize ekstra tuz ilave etmek yerine yemekleri az tuzlu/tuzsuz pişirin ve lezzeti tuz ile değil baharatları doğru kullanarak arttırın. Ödemden sorumlu diğer bileşen şekerdir. Ödem sorununuz varsa şeker ve şekerli gıdaların tüketimini azaltmalısınız.

D VİTAMİNİ ALIN

D vitamini bebeğin beyin ve kemik gelişimi için en önemli vitaminlerden biridir. En iyi D vitamini kaynağı güneş olduğu için yaz hamileleri D vitamini ihtiyacını karşılayabilme açısından şanslıdır. Bebeğinizin ve kendinizin kemik sağlığı için her gün düzenli bir şekilde güneş görmeye dikkat edin. Ancak güneşin zararlı ışınlarından etkilenmemek için 11:00-16:00 saatleri arası güneşe çıkmamaya dikkat edin.

HER GÜN 1 AVUÇ KURUYEMİŞ YİYİN

Badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar içerdiği doymamış yağ asitleri, fosfor, E vitamini, selenyum, çinko gibi besin öğeleri ile hamilelik döneminde artan vitamin ve mineral gereksinmesinin karşılanmasında önemli rol oynar. Uyku problemi yaşıyorsanız günde 3 tam ceviz tüketerek melatonin ve omega-3 sayesinde hem sorununuzu giderebilir hem bebeğinizin zihinsel gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

16161636-l.jpg

SIVI TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİN

Yaz aylarında uzayan günler, aşırı artan hava sıcaklığı ve terleme ile artan kayıplar yerine koyulmazsa anne adayında bayılmaya bile neden olabilir. Su kaybını önlemek adına su içmek için susamayı beklemeyin. Suyu bir anda çok miktarda içmek yerine sık aralıklarla az miktarlarda tüketmeye dikkat edin. Günde en az 12-14 su bardağı su içmeye dikkat edin.

HAFİF BESLENİN

Hamilelikte mide boşalma süresi uzar. Bu nedenle sıcak yaz aylarında bedeninize ağır gelebilecek şerbetli, şuruplu tatlılardan, kızartmalardan ve hamur işlerinden uzak kalın. Künefe, baklava, şekerpare yerine keşkül, sütlaç, güllaç gibi hafif tatlılar tüketin. Kızartma yerine buğulama, fırın, ızgara tercih edin.

BESİN ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT EDİN

15-48,8 derece arası besinlerin mikrobiyolojik tehlikesinin en yüksek olduğu sıcaklık aralığıdır. Yaz aylarında yüksek hava sıcaklığı özellikle et, süt, sütlü gıdalar gibi besinlerin mikrobiyolojik olarak tehlikeli hale gelmesini kolaylaştırmakta böylece gıda zehirlenmeleri oluşabilmektedir. Gıda zehirlenmelerini önlemek adına açıkta satılan besinlerden uzak durularak besinler kaliteli, hijyenine güvendiğiniz firmalardan temin edilmelidir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.