Sicil affı geliyor Borç listeleri temize çekilecek

Sicil affı geliyor Borç listeleri temize çekilecek
Borçları nedeni ile kara listeye alınan binlerce vatandaşı sevindiren haber geldi. Yürürlüğe girmesi ile sicil affı başı geçmiş burçları nedeni ile derde giren vatandaşlar nefes aldıracak.

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geçmiş borçları yüzünden sicili bozulan vatandaşların eski borç kayıtlarının silinmesi için bir kanun teklifi verdi.

Meclis'e sunulan kanun teklifi, özellikle kredi kartı veya kredi borçları nedeni ile mali sıkıntı yaşayan vatandaşlara nefes aldıracak. Kanun teklifi bir nevi sicil affı anlamına geliyor. Kanun teklifi borçlarını ödeyen ya da yapılandıran vatandaşların kredi notlarına ilişkin olumsuz sicillerinin temize çekilmesini öngörüyor.

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir tarafından hazırlanan "Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması"na ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

SİCİL AFFI TEKLİFİ MECLİS'TE

Sicil Affı Teklifi ile ilgili açıklama yapan Murat Demir, yasal takip başlatılan ya da ödemelerinde gecikmeye düşen tüketicilerin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafında riskli ve kötü sicilli olarak değerlendirildiğini hatırlattı. Bu nedenle tüketiciler borcun tamamını ödeseler dahi 5 yıl boyunca kredi sicilleri düzeltemediklerini ve bu yüzden 5 yıl boyunca acil ihtiyaçları için tekrar kredi kullanamadıklarını belirten Demir, vatandaşların sicil affı ile yeniden kredi imkanları ile ekonomik zorluklarla mücadele edebileceğini söyledi.

1 EKİM 2023 ÖNCESİ BORÇLARI KAPSIYOR

Murat Demir'in sicil affı teklifi 5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanuna yeni bir madde eklenmesini öngörüyor.

Maddeye göre anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2023'ten önce olan ve ödemelerini aksatan bireylerin borçlarının, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tamamen ödenmesi veya yapılandırılması halinde, borç sicilleri silinecek ve bu borçlar finansal işlemlerinde dikkate alınmayacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.