Seyyanen zam bekleyenlere acı haber Özgür Erdursun kime ne kadar seyyanen zam yapılacağını açıkladı

Seyyanen zam bekleyenlere acı haber Özgür Erdursun kime ne kadar seyyanen zam yapılacağını açıkladı
İsabetli açıklamaları ile adından söz ettiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun emeklilerin beklediği seyyanen zam konusunda acı gerçeği açıkladı. Erdursun'un açıklamasına göre emekliye seyyanen zam yapılacak ancak her emekliye aynı oranda değil.

Özgür Erdursun canlı yayına yaptığı açıklamada enflasyon rakamlarının belli olduğunu ancak emeklilerin alacağı enflasyon farkları ve seyyanen zamların henüz netleşmediğine dikkat çekti.

Emeklilere enflasyon zammının yanında ayrıca refah payı ve seyyanen zam verileceğini belirten Özgür Erdursun bu hafta için net bir şekilde emekli zamlarının kesinleşeceğini söyledi.

parahesap.jpg

Seyyanen zammın ne anlama geldiğini açıklayan Özgür Erdursun emeklilere başlarına gelecek kötü haberi de örnek hesaplamalarla verdi. Erdursun ayrıca dul ve yetim aylıklarındaki durumun ise ancak emekli aylıklarını netleşince belli olacağını hatırlattı.

Hükümetin öncelikle en düşük emekli maaşı konusundaki düğümü çözmesi gerektiğini vurgulayan Erdursun, şu an 4 bin 500, 5 bin, 5 bin 500 TL emekli aylığı onların olduğunu ve bu aylıkların 7500 TL'ye tamamlandığını vurguladı.

ENAG'ın açıkladığı enflasyon rakamı 6 aylık yüzde 50.85, TÜİK de yüzde 37.53 olduğunu belirten Erdursun, "ENAG'ın dediğini yapacaklar. Bir önceki artışlar da o yönde oldu." diyerek yapılacak zamların nasıl hesaplandığını anlattı.

para1.webp

TÜİK'in açıkladığı oranın üzerine ENAG'ın rakamlarındaki fark kadar ekleme yapılarak adına refah payı dendiğini söyleyen Erdursun "Tüm memur, SGK ve Bağ Kur emeklilerine yüzde 50 zam yapılır. Refah payı ile beraber. Ancak bu yüzde 50 zam 10 bin liranın altında maaş alan emeklinin bir işine yaramaz" diye konuştu.

SEYYANEN ZAMLAR EŞİT OLMAYACAK

Özgür Erdursun'un yaptığı hesaplamalara göre 4 bin 500 lira seyyanen zam alacak emekliler de var, sadece 750 TL seyyanen zam alacak emekliler de var.


Eğer bir kişinin emekli maaşı kök maaşı 4 bin 500 lira ise yüzde 50 zam yapıldığında maaşı 6 bin 750 liraya çıkacak. Bu kişiye ayrıca 4 bin 500 lira ayrıca seyyanen zam yapacaklar. 4 bin 500 lira maaşı alan bir emeklinin maaşını 11 bin 250 TL'ye tamamlanacak.

5 bin lira alan bir emekliye ise yüzde 50 zam yapıldığında aylığı 7500 lira olacak. O kişiye 3 bin 750 lira ayrıca seyyanen zam yapılacak.

6 bin lira alan emekliye yüzde 50 zam yapıldığında maaşı 9 bin lira olacak. Bu kişiye 2 bin 250 lira seyyanen artış eklenecek.

7500 lira maaş alan emekliye ise yüzde 50 zamla 10 bin 500 lira maaş verilecek. Bu kişiye ise sadece 750 TL seyyanen zam verilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 11 BİN 250 TL OLACAK

Emekli maaşlarının eşit olmayan seyyanen zamlarla eşitleneceğini belirten Erdursun, en düşük emekli aylığının 11 bin 250 lira olacağını söyledi.

Erdursun en alt basamaktaki emekliye biraz daha fazla seyyanen artış, yüksek alanlara ise daha düşük seyyanen zam yapılacağını vurguladı.

SİSTEM ADALETSİZ ŞEKİLDE İŞLİYOR

Çalışan maaşlarından örnek veren Erdursun, çalışırken biri diğerinden 3 katı maaş alan bir çalışanla diğerinin emekli olduklarında aynı emekli maaşı alacaklarını belirtti.

Yeni zamla en düşük memur maaşı 33 bin 634 bin lira olduğunu belirten Erdursun, "En düşük memur aylığı bu iken özel sektörde bir mimar mühendis 17 bin 20 bin bandında çalışacak. Yeni işe giren bir genç işçi 17 bin lira alacak, 20 yıldır çalışan 20 bin lira alacak. Böyle bir düzen olamaz." diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.