Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Romanya'da Türk kadınının başarısı

Dünya ve ülkemiz koronavirüs ile yatıp, koronavirüsle kalkıyor. Bu virüsten ölenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Çok şükür ki bizde bu illetten ölen yok. İnşallah da bu şekilde atlatırız. Yetkililerimiz tüm önlemleri aldıklarını belirtiyor. En çok da Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Millî Eğitim bakanlığı bu konuda ter döküyor. Allah yardımcıları olsun.

Ben size bugün yabancı bir ülkedeki Türk kadının başarısından söz etmek istiyorum.

Adı, Sevil (Canbek) Shhaideh. Aslen Tatar Türk'ü. Romanya'nın  Köstence kentinde Saedin Canbek'le Muezel Canbek'in evladı olarak 4 Aralık 1964'te dünyaya gelmiş. Annesi Muezel Canbek, Türk tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat'ın yeğeni oluyordu. İstatistik ve Bilişim Fakültesi'nde (1983-1987) ve Universitatea Ovidius din Constanta (2005-2007) ile Sibermatik okuyup mezun oldu.

Sevil Shhaideh, 1993 - 2007 yılları arasında Köstence İl İdaresi'nde Bilişim Uzmanı olarak görev yaptı. Daha sonra da 2012 yılına kadar aynı kurumun Proje Bölümü'nü yönetti. 2012'de Liviu Dragnea Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanı olarak atandıktan sonra Federal Bakan Yardımcılığı'na getirilen Shhaideh 20 Mayıs 2015'e kadar bu görevi yerine getirdi. Suriye asıllı Akram Shhaideh ile 2011'de evlenen Sevil Shhaideh, mükemmel derecede İngilizce ve Fransızca biliyor.

Sosyal Demokrat Parti'nin yeni seçim zaferi sonrası Başbakan olarak önerildi. Ortodoks bir inanışa sahip Romanya'nın ilk Türk, Müslüman ve kadın Başbakanı olacaktı. Anti-demokratik bir hamleyle başbakanlığı engellendi. Gelen tepkileri göz önüne alan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Sevil Shhaideh'in Başbakanlığı'nı veto etti.

Sosyal Demokrat Parti (PSD), bu vetoyu bir türlü kabullenemedi. Parti, Sevil Hanım'ı veto eden Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'i azletmekle tehdit etti. Romanya'nın bütününü kucaklamak için yola çıkan Sevil Shhaideh için ülke neredeyse siyasi bölünme noktasına geliyordu. Sonunda orta yol bulundu. Tatar Türk'ü Sevil Shhaideh, Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanı koltuğuna oturdu. Tarihte ilk defa bir Tatar Türk'ü kadın Romanya Hükümeti'nde yer aldı.

Böylece Sevil Shhaideh, parlamentoda  kendisinin başbakanlığını veto eden Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in gözü önünde Kur'an ve anayasaya el basarak, bakanlık görevini eksiksiz yerine getireceğine dair yemin etti.

Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanlığı, bütçeden en büyük payı alan, Romanya'daki bütün yatırımların ana kaynağıydı. Bu yüzden Sevil Shhaideh, yeniden hedef haline getirildi. Rumen basınındaki bazı kalemler, saldırıya başladılar. En büyük hedefleri de Suriyeli eşi Akram Shhaideh oldu. Akram; Romanya vatandaşlığını yeni kazanmıştı. Ayrıca da Esad'ın hükümetinde 20 yıl çalışmıştı. Bu da kritik bir bakanlık koltuğunda oturan Sevil Hanım açısından "güvenlik sorunu" oluşturuyordu. Bu sefer de Müslüman kimliği ve nikah şahitliğini yapmış kamu yöneticilerinin hapiste olmasıyla eleştirmeye başladılar. 2011'de evlenen Sevil Shhaideh'in nikah şahitliğini, kendisinden önceki Bakan Liviu Dragnea ve Köstence İl Meclisi Başkanı Nicuşor Constantinescu yapmıştı. PSD'li olan bu iki şahit de seçim yolsuzluğu iddiasıyla  hapse atılmıştı.

Tatar Türk'ü Sevil (Canbek) Shhaideh, bunların hepsine kulaklarını tıkadı. Bükreş'te oturduğu Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanlığı koltuğundaki görevini ve aile kadını olarak üstlendiği görevlerini başarıyla sürdürüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları