Özel televizyon dönemi

TRT tekelinin kırıldığı ve özel yayıncılığın başladığı bu dönem anayasaya aykırı bir dönemdi.
Star 1 kanalının yayına başladığı yılda anayasanın ilgili 133. Maddesi şöyleydi: “Radyo ve televizyon istasyonları, ancak Devlet eli ile kurulur ve idareleri tarafsız bir kamu tüzelkişiliği halinde düzenlenir”.2 Anayasanın ilgili maddesine göre Star 1’in yayını yasal değildi. Tekinalp’in ifade ettiği gibi bu dönemde Cumhurbaşkanı olan ve bu girişimleri perde arkasından destekleyen Turgut Özal, ABD gezisi sırasında, yurtdışından Türkiye’ye yapılacak Türkçe televizyon yayınlarının yasal bir sakıncası olduğunu sanmadığı şeklinde bir açıklama yapmıştır.

Bu durumda ilk ticari televizyon kanalına, yasalar aykırı olsa da, devletin en üst noktasından izin çıkmış oluyordu (Tekinalp, 2011: 265). Star 1, 1991 yılı sonunda adının değişmesiyle İnter Star adını alır. Kanalın sahibi Uzan ailesi uydudan kiraladığı ikinci kanalı olan Teleon’un 8 Ocak 1992 tarihinden itibaren test yayınlarına başlar. Teleon daha sonra, Kral TV adında müzik kanalı olarak yayın hayatına devam etmiştir (Özçağlayan, 2000: 46). Özel televizyon yayıncılığında yaşanan gelişmeler üzerine yasal çalışmalar da başlamıştır. Anayasanın özel yayıncılığa izin vermeyen 133. Maddesi mecliste alınan bir kararla 8 Temmuz 1993’te değiştirilmiştir (Aziz, 2010: 155). 1993’te değiştirilen anayasanın 133. maddesi “Radyo ve televizyon istasyonları kurmak ve işletmek kanunla düzenlenecek şartlar çerçevesinde serbesttir.”3 şeklinde düzenlenmiştir.


Tekinalp’in belirttiği gibi anayasanın değişen bu maddesi ile 1927 yılından bu yana radyo ve televizyonlar üzerinde tekel kuran TRT tekeli kaldırılmış, özel televizyonlara yasal kapı açılmıştır (Tekinalp, 2011: 272).

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları