Ormanın gizli hazinesi! Doğada kendiliğinden yetişiyor bulan zengin oluyor

Ormanın gizli hazinesi! Doğada kendiliğinden yetişiyor bulan zengin oluyor
Toroslar'ın güneş gören bölgelerinde çıkıyor, bölge halkına gelir oluyor

Akseki ilçesinin doğal güzellikleri arasında yer alan ve yerel halkın "göbek" olarak adlandırdığı kuzugöbeği mantarı, doğal ortamında yetişmeye başladı ve toplanmaya başladı. Toroslar'da bulunan ve diğer türlerine nazaran nadir olan bu mantar, son zamanlarda bölge sakinleri için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Kilogramı 550-600 liraya kadar alıcı bulan kuzugöbeği mantarı, Akseki'de nisan ayının ortalarında başlayan toplama mevsimi boyunca, yağışlı havalara bağlı olarak mayıs ayının sonlarına kadar toplanıyor. Bu dönemde, vatandaşlar mantarın bulunabileceği bölgelere akın ediyorlar.

aw182659-04.jpg

KİLOSU 600 TL'DEN BAŞLIYOR

Bahar aylarında bol yağış alan Akseki'de yetişen kuzugöbeği mantarları, halk için önemli bir geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Doğadan toplandığında taze olarak kilosu 600 liraya kadar satılan bu mantarın kurutulmuş hali ise bin 5 bin liraya kadar alıcı bulabiliyor. Bağırsak ve mide hastalıklarının tedavisine yardımcı olduğuna inanılan kuzugöbeği mantarı, nisan ve mayıs aylarında yağmurların ardından sedir, çam, köknar ve meşe ağaçlarının dibinde yetişiyor.

aw182659-03.jpg

Akseki'de kuzugöbeği mantarı toplayan Fatma Kara, bu mantarları zorlu koşullarda topladıklarını belirtti. Mantarın nisan ve mayıs aylarında toplandığını ve Toros Dağları'nda nisan yağmurlarıyla birlikte ortaya çıktığını ifade eden Kara, arkadaşlarıyla birlikte dağlara çıkarak kuzugöbeği aradıklarını söyledi. Bu sürecin oldukça zevkli olduğunu dile getiren Kara, gün boyunca ağaçların dibini gezip birkaç kilogram mantar topladıklarını ve Akseki'nin kuzugöbeği mantarının eşsiz lezzetine vurgu yaptı.

aw182659-07.jpg

Akseki'nin doğal güzelliklerinden biri olan kuzugöbeği mantarının toplanması, doğaseverler için büyük bir zevk kaynağı haline gelmiş durumda. Fatma Kara, kuzugöbeğini bulduklarında içten bir sevinç yaşadıklarını ve genellikle her yıl aynı dağlık alanlara gittiklerini belirtiyor. Ona göre, kuzugöbeğinin lezzeti eşsizdir; bazen taze olarak tüketirler, bazen de kış için kuruturlar. Bu yıl, sıcak hava nedeniyle kuzugöbeğinin erken çıktığını söyleyen Kara, umutlu bir şekilde havaların yağmurlu gitmesi halinde mayıs ayının sonuna kadar toplamanın devam edeceğini dile getiriyor.

aw182659-05.jpg

AĞAÇLARIN ALTINDA BULUNUYOR

Mehmet Kara da kuzugöbeği mantarını toplamanın zorluğuna dikkat çekiyor. Mantarın nisan ayında Toros Dağları'nda yağmurların başlamasıyla ortaya çıktığını ve özellikle güneş alan, karla kaplı, sedir ve ladin ağaçlarının bulunduğu bölgelerde yetiştiğini belirtiyor. Kara, mantar toplamanın meşakkatli bir iş olduğunu ve gün boyunca ağaçların altını dolaşarak kuzugöbeği aradıklarını dile getiriyor. Günlük olarak ortalama bir veya iki kilogram mantar topladıklarını ifade ediyor ve yağışlı hava şartlarının devam etmesini umut ediyor.

aw182659-06.jpg

Hüseyin Çatlı ise sabahın erken saatlerinde yüksek bölgelere çıkarak kuzugöbeği mantarı aradıklarını ve gün boyunca birkaç kilo mantar topladıklarını belirtiyor. Bu sürecin oldukça zahmetli olduğunu vurgulayan Çatlı, umutlu bir şekilde kuzugöbeği sezonunun yağışlı havalarla devam etmesini arzuluyor.

aw182659-01.jpg

KUZUGÖBEĞİ MANTARININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Kansızlık ve anemi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Prostat kanserine karşı korur.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı korur.
  • Karaciğer enzimlerinin yenilenmesini sağlar.
  • Katarakt, glokom gibi sağlık sorunlarına iyi gelir.
  • Göz hastalıkları tedavisinde kullanılır.
  • B2 vitamini eksikliği tedavisinde kullanılır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Diyabete iyi gelir.
  • Güçlü protein kaynağıdır.
  • Vücut direncini arttırır.
  • Konsantrasyonu arttırır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.