Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Gözde Acar Karabay

Gözde Acar Karabay

HİKÂYE DİYARI

Öğrenciler yarıyıl tatilini nasıl değerlendirmeli?

Bu sene öğrenciler, sınıflar, karneler bir garip. Karne alınacağı günler okul koridorlarında öğrenci çığlıkları duyulurdu. 2021 yılı yarıyıl tatili öğrencilerde tuhaf bir his ya da hissizlik yaşatsa gerek. Tatile girseler bir, girmeseler de. Yine evdeler.

Öğrenciler için yeni bir başlangıç

Yarıyıl tatiline girdiklerini çocuklarımıza hissettirelim. Nasıl mı?

Tatil için imkânlarımız dahilinde planlar yapalım. Üç haftalık tatil planı çıkaralım. Adını yarı yıl tatil plan koyalım. Evinizin en görünen yerine mutlaka asın.

Çocukların gözünde daha eğlenceli hale getirmek için harita şeklinde çizebilirsiniz. Hedefe ulaşan adımlar olsun. Yazdığınız etkinliği yaptıkça adımları çizin ya da boyayın.

Bu şekilde yaparsanız hem çocuğunuz yarış gibi algılayacak heyecan verici olacak hem de gözünüzün önünde durdukça hatırlayacaksınız.

Yarıyıl tatili reçetesi

Pandemi sürecinde etkinlikler kısıtlı olacak ama biraz gayret edelim. Açık hava gezintilerine mutlaka çocuklarımızı çıkartalım. Çocuğunuzla beraber gezilecek yerlerin de listesini çıkartıp, programa ekleyebilirsiniz.

Evinizde yeni bir değişiklik yapmaya ne dersiniz?

Evin bir köşesini çocuğunuzla beraber süsleyebilirsiniz. Ya da çocuk odasının rengini değiştirebilirsiniz. Çocuğunuzun resimlerini, notlarını asacağı bir tablo veyahut fotoğrafını çıkartıp çerçeveletip duvara asabilirsiniz.

Yeni bir çiçek almaya ne dersiniz? Çocuğunuzla beraber seçin ve bakım sorumluluğunu ona verin. Kaktüs türlerinden seçmenizi öneririm. Bakımı çocuğunuzu zorlamayacaktır.

Kitap okuma listesi

Programın olmazsa olmazıdır. Yarıyıl tatili için mutlaka bir kitap okuma listesi çıkartın. Hem kendinize hem de çocuğunuza.  Aile fertleri kitap okuma yarışmaları düzenleyebilir.

Bir ipucu; kitapları zamanında okumak için sayfaları günlere bölebilirsiniz. Her gün okuyabileceğiniz sayfa ölçüsünde kendinize hedef belirleyin. Böylece hedefinizi gerçekleştirmek sizi mutlu edecek ve çocuğunuza iyi bir örnek teşkil edecektir.

Sinema saatleri belirleyin

Çocuk gelişimine fayda sağlayacak çok kaliteli sinemalar var. Aile sinema saatlerinizde bunları seçebilirsiniz. Bu filmleri izleyin ve sonrasında film hakkında sohbetler gerçekleştirin. Çocuğunuzun görüşlerini sorun. Film hakkında yapılacak konuşmalar çocuklarda eleştirel bakış açısı geliştirecektir.

(Bkz: Ailece İzlenecek Filmler)

Çocuğunuza ödevler verilmiş olacak. Bu yarıyıl gayret edin, zaman ayırın. Ödev yapmada çocuğunuza yardımcı olun. Okul ve öğretmenler ile temaslı görüşülmediği için bağlar zayıfladı. Çocuklarda derslere karşı isteksizlik oluşması normaldir. Siz belirleyeceğiniz program taşları ile onları disipline sokacaksınız. Bunu eğlenceli bir şekilde yapmaya gayret edin.

Çocuğunuza her gün ödevlerinin bir bölümünü mutlaka çözdürün. Yapacağınız etkinliği ödevinin bitiminden sonraya koyun.

İhmal ettiğiniz bir konu

Çocuğunuzla beraber yapmak istediğiniz bir şey var epeydir. Bir türlü fırsat bulamıyor musunuz? İşte yarıyıl tatili size bu fırsatı sunuyor.

Farklı bir etkinlik yapın. Siz de yeni bir şeyler öğrenin. Örneğin origami olabilir. Yaşı daha büyük çocuklar için kanaviçe işlenebilir. Hem tablo, hem kolye yapılır çok da güzel olur.

Hiç yapmadığınız bir yemek tarifi. Mantı yapın, içli köfte ya da sarma. Bunları çocuğunuzla beraber yapmak el işi becerilerini geliştirecektir. Beraber hiç yapmadığınız bir hamur işi de deneyebilirsiniz.  Beraber turtalar, ekler, ev pastası yapılabilir.

Değerli okurlar, yukarıda saydıklarımın hepsini program listenize dahil edin. Her gerçekleştirdiğiniz maddeyi çocuğunuz işaretlesin. Bu şekilde eğlenceli bir şekilde hem çocuğunuz hem siz disipline girmiş olacaksınız. 

Sözün özü; bu yarıyıl tatilinde hayatınızda değişiklikler olsun. Hiç tatmadığınız tatlar, hiç okumadığınız kitaplar, hiç yapmadığınız etkinlikler evinize konuk olsun.

İyi tatiller diliyorum, kalın sağlıcakla.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları