O kişilere kredi sınırlaması kaldırıldı 'Ev alacaklar dikkat'

O kişilere kredi sınırlaması kaldırıldı 'Ev alacaklar dikkat'
Ucuz ev kredisiyle ilgili flaş açıklama geldi. Geçtiğimiz yıl başlatılan ikinci ev alımı için kredi kısıtlamalarında belirli istisnalar getirildi.

Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesiyle birlikte kredi faizlerinde de yukarı yönlü güncellemeler yaşanmıştı.

Şu anda konut kredisi faiz oranı ne kadar oldu? 1 milyon TL kredi çekmek isteyen bir kişinin aylık taksit ödemesi ne kadar oldu?

TOKİ Sosyal Konut Projesi hangi illerde yapılacak? | TRT Haber Foto Galeri

Konuyla ilgili merak edilenleri Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, anlattı.

Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kentsel dönüşüm sürecindeki riskli konut sahiplerine kredi kolaylığı getiren bir adım attı diyebiliriz. Bu çerçevede daha önce konut kredilerine getirilen bazı sınırlamalar kentsel dönüşüm kapsamına giren yapılar için kaldırılmış oldu.

15 Şubat 2024 tarihli ve 10849 karar sayılı yazı çerçevesinde daha önce 24 Ağustos tarihinde alınan 10656 ve 10655 sayılı kurul kararları kapsamında yüksek risk ağırlığı uygulaması ve konut malikliği durumu değerlendirilmesinde bir ek muafiyet sağlanmış oldu. Özet olarak BDDK kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli konutlar için kredi sınırı muafiyeti getirdi.

Sosyal konut projesi ve arsa destekleri dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını kolaylaştıracak

KİMLER İÇİN MUAF TUTULDU?

Son yapılan düzenleme, iki kararın değerlendirilmesinde yaşanan kısıtlamayı ortadan kaldırdı. Eğer kişinin sadece bir konutu varsa ve bu konut, afet riski altındaki bir alanda bulunuyorsa ve bu alanda yapı, yıkılmış veya yıkım kararı alınmışsa, o kişinin mevcut konutunun, kredilerdeki sınırlamaları ortadan kaldırılmış olarak kabul edilecektir.

ŞU ANDA KONUT KREDİSİNDE FAİZ ORANLARI NE KADAR OLDU?

Mevcut durumda, konut kredisi faiz oranları yaklaşık olarak aylık %2.95 ile %3.15 arasında değişmektedir.

Ancak, bu oranlar bankalara göre değişiklik gösterebilir. Kredi başvurusunda bulunacak kişilerin çekecekleri kredi miktarı, binanın enerji kimlik seviyesi ve binanın birinci el ya da ikinci el olma durumu gibi faktörlere göre farklı sınırlamalar ve koşullar geçerlidir.

Konut Fiyat Endeksi ekimde yüzde 5,4 arttı

KREDİ MUAFİYETİ İÇİN BELGE ŞART MI?

Kredi muafiyeti için belgelendirme gereklidir. Bu belge, yıkımın gerçekleştiğini gösteren bir yıkım ruhsatı ile sağlanır. Yıkım gerçekleştiğinde, tapu kayıtlarında yerin niteliği değişir ve arsa olarak yeniden sınıflandırılır.

Yıkım kararı, maliklere tebliğ edilen bir yazı şeklinde alınır. Şu anda, ikinci ev alımında kullanılabilecek kredi miktarı, eskisine göre yüzde 75 azalmış durumda.

Ancak bu kısıtlama, ilk ev alacaklara uygulanmayacak. Mevcut düzenleme, ikinci ev alımında mevcut evin kentsel dönüşüm kapsamında olması durumunda, bu kısıtlamanın kaldırılmasını içeriyor.

1 MİLYON TL KREDİ İÇİN AYLIK TAKSİT NE KADAR?

Şu anda 120 ay vadede 1 milyon TL konut kredisi çekilmek istense yüzde 2.95 faiz oranı üzerinden aylık 30 bin 424 TL taksit ödenecek.

Kredi kullanan kişi toplamda 1 milyon TL için geriye 3 milyon 651 bin 500 TL geri ödeme yapar. Yaklaşık 30 bin TL civarında da sigorta dahil dosya masrafı olur.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.