NASA'nın 46 yıllık uzay aracından haber alınamıyor: Dünya ile iletişimi koptu

NASA'nın 46 yıllık uzay aracından haber alınamıyor: Dünya ile iletişimi koptu
NASA, Voyager 2 uzay aracından komut alamadıklarını ve iletişim yeteneğinin kaybolduğunu açıkladı.

Shiftdelete - NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), uzaya gönderdiği Voyager 2 uzay aracı hakkında yeni bir gelişme yaşandı.

Yapılan açıklamada Voyager 2'den, anten yönelimindeki bir değişliği tetiklemesiyle birlikte komut alamadığı belirtildi. Bu durum ise uzay aracının Dünya’ya veri iletmesini engelliyor.

NASA, 1977 yılında insansız uzay aracı Voyager 2’yi uzaya gönderdi. Voyager misyonunun asıl amacı Jüpiter ve Satürn’den bilgi toplamaktı. Bugün erken saatlerde uzay ajansından gelen haberlere göre işlerin pek yolunda gitmediği öğrenildi. NASA’nın açıklamasına göre bir komut dizisi, uzay aracının anten yöneliminde 2 derecelik bir değişikliği tetikledi.

DÜNYAYA VERİ İLETMESİNİ ENGELLİYOR

Açıklamasında NASA, bu tetiklemenin Voyager uzay aracının komut almasını ve Dünya’ya veri iletmesini engellediğini belirtti. Ajans aksaklığı, sondanın Derin Uzay Ağı (DSN) tarafından işletilen yer antenleriyle iletişim kurma yeteneğini bozduğunu belirtti. Ayrıca aracın Dünya’daki görev ekibinden de komut alamadığını açıkladı.

NASA, Voyager 2’nin antenini Dünya’ya dönük tutmak için yönünü her yıl birçok kez sıfırlamaya programladığını belirtiyor. Bu işlem özellikle kaybedilen bağlantıyı yeniden kurmaya ve rutin işlerin devam etmesine yardımcı oluyor. Bir sonraki sıfırlama işlemi ise 79 gün sonra yapılacak.

Söz konusu iletişim eksikliğine rağmen ekip, Voyager 2’nin planlanan yörüngede kalacağına oldukça emin. Bununla birlikte uzay ajansı Dünya’dan yaklaşık 24 milyar kilometre uzakta olan Voyager 1’in normal bir şekilde çalıştığını ifade etti.

DÜNYADAN 19,9 MİLYAR UZAKLIKTA

Bu Voyager 2, Dünyadan yaklaşık 19,9 milyar kilometre uzaklıkta yer alıyor. Ayrıca sürekli olarak yıldızlararası uzayın derinliklerine doğru ilerliyor. Bunun yanı sıra Voyager 1 Dünya’dan en uzak insan yapımı nesne olma özelliğine sahip.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.