NASA'dan korkutan uyarı: Dünya tarihinde bir ilk yaşanacak! El Nino'nun sırrı ortaya çıktı

NASA'dan korkutan uyarı: Dünya tarihinde bir ilk yaşanacak! El Nino'nun sırrı ortaya çıktı
NASA, küresel ısınmanın korkutan sonucunu duyurdu. Uzun bir zamandır gerçekleşmesi beklenen El Nino, 2024 yılında rekor sıcaklıkları beraberinde getirecek.

Uzmanlar, 2024 yılında yaşanacak sıcaklık olaylarına ilişkin kritik uyarılara şimdiden başladı. 2024 yılı için dünyanın yaşayacağı en sıcak yıl olacağı bildirildi.

El Nino'nun dünyanın sıcaklığını 1,5 derece artıracağı söylendi. El Nino'nun bahar aylarına kadar sürmesi bekleniyor.

TARİHİN EN SICAK MEVSİMİ YAŞANACAK

Birleşik Krallık Met Ofisi'nden Uzun Vadeli Tahminler Başkanı Adam Scaife, El Nino'nun yoğunluğunun yıl sonunda zirve yapacak olmasına vurgu yaparak, "Şu anda yoğunluğu artıyor, tahminlerimizde birkaç aydır artış işaretleri var" ifadelerini kullandı.

El Nino, Büyük Okyanus'un ekvatora yakın orta ve doğu kesimlerinde ortalamanın üzerinde deniz yüzeyi sıcaklıkları ile kendini gösteren ve ortalama olarak her 2 ila 7 yılda bir gerçekleşen bir iklim olgusudur. El Nino'nun etkisiyle dünyanın bazı bölgelerinde kuraklık ve şiddetli yağış riski artarken, bazı bölgelerinde ise sıcaklık rekorları yaşanabiliyor.

2024'TE KÜRESEL REKOR GELİYOR

NOAA'dan İklim Bilimci Michelle L'Heureux, El Nino'nun şu anda zayıf olduğunu ancak önümüzdeki aylarda güçleneceğini söyledi. L'Heureux, El Nino'nun gücüne bağlı olarak gezegenimizde sıcaklık rekorunun yaşanabileceğini de belirtti.

El Nino'nun en önemli etkisi ise yağışlar üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Uzmanların gerçekleştirdiği açıklamalarda, "Avustralya'ya kuraklık gelecek, Hindistan'daki muson yağmurlarını zayıflatacak ve Güney ABD'ye daha fazla yağmur yağdıracak" ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada yeni sıcaklık rekorları görmemizin gayet normal olduğu ifade edilirken bununla birlikte, "Gelecek yıl küresel sıcaklık için yeni bir rekor kesinlikle makul. Bu, El Niño'nun ne kadar büyük olacağına bağlı, 2024'te yeni bir küresel sıcaklık rekoruna sahip olma şansımız yüksek" dendi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.