NASA acil kodlu uyarıya geçti 'Dünyanın sonu geliyor'

NASA acil kodlu uyarıya geçti 'Dünyanın sonu geliyor'
Bilim insanları son 20 yılda olan gerçekleşen felaketi açıkladı. NASA acil kodlu uyarıya geçti.

Bilim insanları dünyanın renginin son 20 yılda, iklim krizi nedeniyle değiştiği açıkladı. Mavi rengin azaldığının altı çizilirken, NASA acil kodlu çalışma başlattığını duyurdu. Bu durum akıllara 'Dünyanın sonu mu geliyor?' sorusunu sordurdu.

Ulusal Oşinografi Merkezi'ndeki bilim insanları, renk değişiminin iklim değişikliği sebebiyle ekosistemin bozulmasının bir işareti olduğunu söyledi. Southampton’da bulunan Ulusal Oşinografi Merkezi'nde bir bilim adamı ve kitabın yazarı BB Cael, "Bunu önemsememizin nedeni, rengi önemsediğimiz için değil, rengin ekosistemin durumundaki değişikliklerin bir yansıması olmasıdır" dedi.

2023 yılındaki çalışma, renk değişiminin kesin nedeninin henüz doğrulanmadığını ve muhtemelen planktondan kaynaklandığını öne sürmüştü. Bu organizmalar deniz besin zincirinin en altında bulunurken, aynı zamanda Dünya üzerindeki oksijenin çoğunun üretilmesine yardımcı oluyor ve atmosferimiz üzerinde dengeleyici bir etkiye neden oluyor.

dunya-sonu.webp

“RENK DEĞİŞİMLERİ VAR”

Çok fazla plankton olduğunu ve okyanuslara ışık saçtığını, bununla birlikte bazılarının pigmentlerinin farklı olduğuna ayak basıldı. Renkteki değişiklik, bilim adamlarına plankton popülasyonlarının dünya çapında nasıl değiştiğine dair net bir bilgi mevcut değil.

Bilim insanları, renkteki değişiklikleri, insan kaynaklı küresel ısınma hiç yaşanmamış olsaydı, okyanusların nasıl görüneceğini gösteren bir bilgisayar simülasyonu üzerinden kıyasladı. Cael, "Tropik veya subtropik okyanusların neredeyse tamamında önemli ölçüde ortaya çıkan renk değişimleri var" ifadelerini kullandı.

NASA’DAN İLK ADIM GELDİ

"Bunlar ekosistemi yok eden çok büyük değişiklikler değil, incelikli olabilmektedir" diyen Cael, "Ancak bunun bize, insan faaliyetinin muhtemelen küresel biyosferin büyük bölümlerini anlayamadığımız bir şekilde etkilediğine dair ek bir kanıt sağlıyor." söyleminde bulundu.

Araştırmacılar bu okyanus yeşillenmesinin kalıcı etkisinin ne olabileceğini araştırırken, NASA da bu yıl konuyla ilgili yeni bir proje sundu. Ocak 2024'te Pace adı verilen gelişmiş uydu misyonu - plankton, aerosol, bulut, okyanus ekosistemi - okyanustaki yüzlerce rengi ölçeceği belirtildi. Cael, "Ekolojik olarak değişikliklerin gerçekte ne olduğuna dair daha anlamlı çıkarımlar yapmak kesinlikle bir sonraki büyük adımdır" dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.