Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

'Musluğu kapatın geleceğin sesini açın'

Nasıl başlığı beğendiniz mi? Bana ait değil. İSKİ'nin su tasarrufu ile ilgili kampanyasının.

Dünyamızı bekleyen en önemli tehlikelerden biri susuzluk.

Hatta bir rivayete göre Orta Doğu'da savaş ne petrol, ne doğal gaz ne de bir başka sebepten çıkacak.

Olası bir savaşın su yüzünden olacağı ileri sürülmekte.

Biz pek o kadar ileriye gitmeyelim.

Günümüze bakalım.

16 milyona dayanan nüfusu ile dünyanın sayılı megakentlerinden İstanbul...

İstanbul her daim su sıkıntısı çekmiştir. Mevsimlerin kurak geçtiği, yağmurların yağmadığı ve en önemlisi de kış yaşamadığı İstanbul...

Kışın kar görmeyen İstanbul, barajlarını suyla dolduramadı. Bu yüzden yazı susuz geçirmemek için tasarruflu davranmalıyız.

İşte İBB iştiraklerinden İSKİ, sürdürülebilir kalkınma ve çevre için önemli konuların başında su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını amaçlayan bir kampanya başlattı.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de her 4 kişiden birinin aşırı su tüketimine karşı herhangi bir önlem almadığı ve su israfına duyarsız kaldığı belirlenirken, aylık kazancı 3 bin liradan düşük olanların su tasarrufuna daha çok dikkat ettikleri görülüyor.

İSKİ'nin su tasarrufuna dikkat çekmek için başlattığı kampanya ile günde yaklaşık 3 milyon metreküp suyun tüketildiği İstanbul'da su israfının önüne geçmek ve bilinçli olarak kullanımını özendirmek amaçlanıyor.

Özellikle çocukları ve gençleri hedefleyen kampanyada, su tasarrufunun önemi ön plana çıkarılıyor.

Sosyal medya ve TV'lerde yayınlanmak üzere çekilen kamu spotuna ünlü sanatçı Buray'dan da destek geldi. Kamu spotu olarak hazırlanan videonun başrolünde şarkıcı Buray yer alıyor. İki versiyon olarak hazırlanan videolar, 1 dakika 45 saniye sürüyor. Videoların içeriklerinde, özellikle okullarda muslukların açık unutulmaması ve suyun israf edilmemesi konusunu ele alıyor.

"Musluğu kapatın, geleceğin sesini açın. Su tasarrufu ile daha çok hayal gerçeğe dönüşsün" sloganlı film, İBB-İSKİ ve Buray'ın sosyal medya hesapları ile TV kanallarında yayınlanacak.

İSKİ'den su tasarrufu yöntemleri

İSKİ, suyu nasıl tasarruflu kullanacağımız hususunda bir dizi yöntemi belirledi. İşte bunlardan bazıları...

* Meyve ve sebzeler sürekli akan suyun altında değil, kaptaki bir su içinde yıkanabilir. Bu su, çiçek sulama gibi işlemler için de kullanabilir.

* Bulaşık ve çamaşırlar elde yıkama yerine makinede yıkanabilir. Makine tercihlerinde ise A+ kategorisinde tasarruf sağlayan makineler tercih edilebilir.

* Banyo ve duş süreleri kısaltılarak önemli miktarda su tasarrufu sağlanabilir. Araç yıkamalarında, suyu sürekli akıtmak yerine, geri dönüşümü olan otomatik yıkama makineleri tercih edilebilir.

* El yıkama, diş fırçalama ve tıraş olma sırasında, sular boşa akıtılmamalıdır.

* Bahçe sulamalarında, özellikle yaz aylarında buharlaşmanın etkisini azaltmak için sabahın erken saatleri ya da akşam geç saatleri tercih edilebilir.

* Dahili tesisatlarda su kaçaklarının olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Musluk bataryaları ile duş başlıkları, tazyikli su akmasını sağlayan ürünler ile değiştirilebilir.

* Bulaşık ve çamaşırlar, makineler dolduğu zamanlarda yıkanmalı ve ekonomik modlar tercih edilmelidir.

* Sifonlar, gerektiği kadar çekilmeli, küçük rezervuarı olan ürünler tercih edilmelidir. Şayet bu da mümkün değilse, rezervuarlar içine 1 litrelik dolu şişeler konulabilir, böylelikle her sifon çekiminde 1 litre su tasarrufu sağlanmış olur.

Ticaret Bakanlığınca yapılan israf araştırmasında, Türkiye'de insanların suyun tüketimine ve israfına ilişkin davranışları incelendi.

Bireylerin su israfını azaltmaya yönelik davranış ve uygulamalarına bakıldığında, evlerde kullanılan suyun yüzde 40'ının kişisel temizlik için duş, banyo ve lavabolarda, yüzde 13'ünün çamaşır yıkanmasında, yüzde 25'inin tuvalet rezervuarlarında, yüzde 5'inin temizlikte, yüzde 5'inin bahçe sulamasında ve yüzde 12'sinin mutfak kullanımlarında harcandığı tespit edildi.

Bu veriler ışığında sadece duşta ve tuvalette gereksiz su tüketiminin önüne geçtiğimiz zaman bile önemli ölçüde su tasarrufu sağlamış oluruz. Denizin içindeki balıklar gibi, suyun ne kadar kıymetli olduğunun farkında değiliz, ancak o korkulan kuraklık geldiği gün, suyun kıymetini anlamak için çok geç kalmış oluruz.

Bu yüzden; "Musluğu kapatın, geleceğin sesini açın!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları