Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı ilgilendiriyor ' Bunu yaparsanız tahliye edilebilirsiniz

Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı ilgilendiriyor ' Bunu yaparsanız tahliye edilebilirsiniz
Ev sahibi ve kiracı sorunları her geçen gün tırmanırken avukat Zuhal Akbel yapılması ve yapılmaması gerekenleri açıkladı.

Posta'dan Serpil Dokurel haberine göre, Sadece kira geliriyle geçinen ev sahipleri, piyasadaki koşulların altında kalan kira bedelleri yüzünden zor zamanlar yaşarken, yeni kiracılar ise aşırı yüksek kira talepleriyle uygun ev bulmakta zorlanıyorlar.

EV SAHİPLERİNİN KİRA BEDELİNİ YENİDEN TESPİT ETME HAKKI VAR

Avukat Zuhal Akbel, "Ev sahipleri, adil bir şekilde ve değişen piyasa koşulları ile enflasyon şartlarına göre kira bedelinin yeniden tespit edilmesini isteyebilirler." diyerek bu durumu açıkladı. Ancak bunun için belirli yasal şartlar bulunmaktadır. Örneğin, 5 yılını dolduran kira sözleşmelerinde ev sahipleri, kira bedelinin yeniden belirlenmesini talep ederek kira tespit davası açabilirler, çünkü yeni kira bedelinin mahkeme tarafından belirlenmesi mümkündür.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083424.pngYasaya göre, her beş yılda bir, yeni kira yılı için uygulanacak kira bedeli, hakim tarafından tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalama değişim oranı, kiralanın durumu ve benzer kira bedelleri göz önünde bulundurularak adil bir şekilde belirlenir. Ancak dava açmak için belirli süreler vardır ve bildirim şartları yasal olarak düzenlenmiştir. Ev sahipleri, bu süreleri dikkate alarak kira tespiti konusunda yasal haklarını kullanabilirler.

EV SAHİBİ, HAKLI SEBEPLERE DAYANARAK KİRACISINI EVDEN ÇIKARTABİLİR Mİ?

Avukat Zuhal Akbel, "Ev sahiplerinin çeşitli mağduriyetleri durumunda yasal düzenlemeler mevcuttur." diyerek Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesine atıfta bulundu.

Türk Borçlar Kanunu'na göre, ev sahibi bazı durumlarda kira sözleşmesini sonlandırma hakkına sahiptir. Bu durumda:

Ev sahibi, kendisi, eşi, çocukları, ebeveynleri veya yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri ihtiyacı sebebiyle kiralananı kullanmak zorunda kalıyorsa,

Kiralananın yeniden yapılandırılması veya imar edilmesi gerekiyorsa ve bu süreçte kiralananın kullanımı imkansız hale gelmişse,

Belirli süreli sözleşmelerde süre sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde ise genel hükümlere göre belirlenen sürede ve bildirim şartlarına uygun olarak bir ay içinde dava açarak sözleşmeyi sona erdirebilir.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083502.pngKİRACI, EVDE 10 YIL KALMIŞSA, EV SAHİBİ NASIL SÖZLEŞMEYİ SONLANDIRABİLİR?

Avukat Akbel, "Kira sözleşmesinin 10 yılını dolduran kiracılar için, ev sahibinin sözleşmeyi yenilemeyeceğini ve sebep göstermeden sona erdirebileceği bir bildirimde bulunarak kira sözleşmesini sonlandırma hakkı vardır." diye konuştu.

Kanuna göre, kiracının sözleşmenin uzama yılının bitiminden en az üç ay önce ev sahibine yazılı olarak bildirimde bulunarak sözleşmeyi yenilemeyeceğini ve sonlandıracağını belirtmesi yeterlidir.

KANUN, HEM EV SAHİPLERİNİ HEM DE KİRACILARI KORUYOR

Avukat Akbel, "Kanun, uzun süreli kiralama durumlarında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklar ve mağduriyetlerle ilgili olarak ev sahiplerinin haklarını aramalarını sağlayacak düzenlemelere sahiptir." diyerek söyle devam etti,

"Elbette ki, ev sahiplerinin hakları olduğu gibi, son dönemde ülkedeki ekonomik değişimler ve yaşanan süreçte mağdur olan kiracıların da hakları vardır.

YENİ EV SAHİBİNİN 1 AY İÇİNDE İHTAR ÇEKME ZORUNLULUĞU VAR

"Taşınmazın yeni sahibi, evi satın aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde kiracıya yazılı bir bildirimde bulunarak 6 ay sonrası için tahliye davası açabilir." diyor Avukat Zuhal Akbel ve ekliyor: "Son zamanlarda, yasal dayanağı olmamasına rağmen kiracıların taşınma bedeli gibi talepleri olabilir, ancak ev sahiplerinin böyle bir yasal yükümlülüğü kesinlikle yoktur. Ev sahipleri, kiracılarını tahliye etmek için hukuki yollara başvurmalıdır."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.