Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Şahintürk

Fatih Şahintürk

GİZLİ GERÇEKLER

Milliyetçi Hareketin kalbindeki dergah: Feyzullah Efendi Tekkesi

Türkiye'de faaliyet gösteren Nakşi Halidi tekkelerin siyasal İslam hareketi üzerindeki etkisi bilinir ancak pek adı duyulmamış Nakşi Halidi tekkesi olan Feyzullah Efendi Tekkesi'nin milliyetçi hareket üzerindeki etkisi pek bilinmez...

Uzun yıllar İstanbul Fatih'te faaliyet gösteren Feyzullah Efendi Tekkesi, milliyetçi hareketin büyüyüp gelişmesinde çok etkili oldu…

Feyzullah Efendi Tekkesine adını veren Hazergradlı Feyzullah Efendi, 1805'te Bulgaristan'ın Silistre bölgesine bağlı Hazergrad kasabasında doğdu.

İlk tahsilinin ardından Mevlana Halid Bağdadi'nin halifelerinden Hüseyin Vaiz Efendi'ye intisap eden Feyzullah Efendi, 1840'da icazet ve hilafet aldı.

Şeyhi Hüseyin Vaiz Efendi'nin vefatının ardından Anadolu'ya gelen Feyzullah Efendi, kısa süre sonra bu kez Konya'da Mevlana Halid Bağdadi'nin Konya halifesi Muhammed Kudsi Bozkıri'ye intisap edip yeniden hilafet aldı.

Muhammed Kudsi Bozkıri, HİF kurucularından Konyalı Zeynel Abidin Efendi'nin dedesiydi.

Topbaş ailesinin büyük dedesi olan Topbaşzade Ahmet Kutsi Efendi de Muhammed Kudsi Bozkıri'nin icazetli halifelerindendi.

Hazergradlı Feyzullah Efendi 1847'de İstanbul'a geldi. Burada irşad vazifesine devam ederken 1859 Kuleli Vakasına karıştığı için Midilli'ye sürgün edildi.

Kuleli Vakasına karışıp sürgün edilenlerden biri de Mareşal Fevzi Çakmak'ın dedesi Tophane Müftüsü Hacı Bekir Efendi'ydi. Mareşal Fevzi Çakmak ile Feyzullah Efendi Tekkesi şeyhlerinden Küçük Hüseyin Efendi'nin kabirleri Eyüp Sultan mezarlığında yan yanadır.

1862'de Sultan Abdülaziz'in tahta çıkması üzerine affedilen Hazergradlı Feyzullah Efendi, İstanbul'a geri dönüp 1865'te Fatih Feyzullah Efendi Tekkesini kurup burada irşada başladı.

Feyzullah Efendi'nin 1876'da vefat etmesinden sonra Mehmet Nuri Efendi, Mehmet Nuri Efendi'nin 1884'de vefatından sonra Hasan Visali Efendi, Hasan Visali Efendi'nin 1902'deki vefatından sonra ise Küçük Hüseyin Efendi Feyzullah Efendi Tekkesinin şeyhi oldu.

Küçük Hüseyin Efendi Tekke'nin son şeyhidir ve halifesi yoktur (1902-1930). Küçük Hüseyin Efendi de 1930'da hayatını kaybetti.

*

Küçük Hüseyin Efendi'nin adı kamuoyuna 25 Ağustos 2001'de Profilo Holding patronu Üzeyir Garih'in Eyüp Sultan'da mezarı başında öldürülmesiyle gündeme gelmişti. Üzeyir Garih'in babası diş hekimi Azra Garih'in yanı sıra, Mareşal Fevzi Çakmak, Mareşal Fevzi Çakmak'ın damadı Prof. Dr. Burhan Toprak, Rauf Orbay, Ömer Fevzi Mardin, Washington Büyükelçisi Münir Ertegün, Büyükelçi Yusuf Kemal Tengirşenk, Atina Büyükelçisi Enis Akaygen, Vehbi Koç'un akrabası cildiye doktoru Hasan Reşat Sığındım, Gümüşhanevi Dergahından Abdülaziz Bekkine gibi isimler Küçük Hüseyin Efendi'nin sohbetlerinde yer almıştı.

Küçük Hüseyin Efendi'nin sohbetlerine katılan Mareşal Fevzi Çakmak, Enis Akaygen, Yusuf Kemal Tengirşenk, 1948'de Millet Partisi'nin kurucularından oldu.

Millet Partisi, 1953'te "irticai faaliyetlerden" dolayı kapatıldı.

10 Şubat 1954'de Enis Akaygen, Ertuğrul Akça, Sadık Aldoğan, Fuat Arna, Suphi Batur, Lütfi Bornovalı, Abdurrahman Boyacıgiller, Osman Bölükbaşı, Mehmet Ali Derman, Cemal Işlak, Saadet Kaçar, Enver Kök, Ahmet Oğuz ve Ahmet Tahtakılıç bir araya gelip kapatılan Millet Partisi yerine Cumhuriyetçi Millet Partisi'ni kurdular.

2 Mayıs 1954'de gerçekleşen milletvekili seçimlerine CMP listelerinden aday olan isimler arasında Küçük Hüseyin Efendi'nin sohbetlerine katılan isimlerden Enis Akaygen, Yusuf Kemal Tengirşenk ve Hasan Reşat Sığındım da vardı.

İlim Yayma Cemiyeti kurucularından Nuri Topbaş da CMP milletvekili adayıydı.

CMP, 1958'de Türkiye Köylü Partisi ile birleşip Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) adını aldı.

CMKP, 1962'de ikiye bölündü. Osman Bölükbaşı ve arkadaşları CKMP'den ayrılarak Millet Partisini yeniden kurdu.

1965'teki CKMP kongresinde yurda dönen Alparslan Türkeş ve arkadaşları CKMP'ye girdiler ve Türkeş de CKMP genel başkanı oldu.

1969'da meşhur Adana kongresinden sonra CKMP adını MHP olarak değiştirdi. Böylece milliyetçi hareket yeni bir siyasi çehreyle siyaset sahnesine çıkmış oldu.

Nakşi Halidi Kaçgari Tekkesi şeyhi Abdülhakim Arvasi'ye mensup Necip Fazıl Kısakürek'in de 1978-1980 yılları arasında MHP'yi desteklediğini hatırlatarak yazıya son verelim…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları