Mert Başaran ‘dikkat’ diyerek açıkladı ‘Bunu yapan yatırımcılar yandı’

Mert Başaran ‘dikkat’ diyerek açıkladı ‘Bunu yapan yatırımcılar yandı’
Mert Başaran, yatırımcılara kritik uyarıda bulunarak, bu algıyı bilmeyen yatırımcıların genellikle yanlış yatırımlar yapabileceğini söyledi.

Milyonlarca yatırımcı elindeki birikimi değerlendirmek için farklı yatırım araçlarını değerlendiriyor. Bu noktada borsada son zamanlarda yaşanan yükselişte dikkat çekti.

Ancak çoğu yatırımcı ve özellikle borsaya yeni girenlerin ‘Piyasada küçük rakamlı hisse senetlerinin ucuz olduğu, büyük rakamlı hisse senetlerinin ise pahalı olduğu’ algısı da gündemde yer edindi.

BAŞARAN: “YANLIŞ YATIRIMLAR YAPMAYIN”

Ünlü ekonomist Mert Başaran, yatırımcılara kritik uyarıda bulunarak, bu algıyı bilmeyen yatırımcıların genellikle yanlış yatırımlar yapabileceğini belirtti. Yatırımcıların kendisine sorduğu soruları dile getiren Başaran, “Bir senet 6.000 liraysa, 'Mert abi, bu şirket alınmaz, 6.000 lira olmuş, daha nereye gidecek?' gibi yanlış düşünceler oluşabiliyor. Ya da, bir senet 100 liraysa, 'Mert abi, bu şirket nereye gidecek? Onun yerine ben 3 liralık hisse senedi alayım' gibi yorumlar yapılıyor” dedi.

hisse-999-1.jpg

BAŞARAN PİYASADAKİ SERMAYE DETAYINA DİKKAT ÇEKTİ

Başaran, bir şirketin piyasa değerinin sadece borsadaki fiyatıyla belirlenmediğini söylerken, Bir hisse senedinin fiyatının, şirketin piyasadaki sermayesiyle belirlendiğinin altını çizdi. Başaran, “bir şirketin sermayesi 10.000 TL ve fiyatı 6.000 TL ise, şirketin piyasa değeri 60 milyon liradır. Diyelim ki bu şirketin tamamı halka açık olsun, yani yüzde 100 halka arz edilmiş olsun, o zaman 60 milyon lira karşılığında şirketin tamamı elde edilebilir ve şirketin sahibi olunabilir” ifadelerini kullandı.

Başaran, sözlerine şu şekilde devam etti;

“Aynı şirketin varlıkları aynı kaldığı halde sermayesi artarsa, örneğin sermaye 10.000 TL'den 10 milyar TL'ye çıkarsa, fiyatı da artar. Sermaye 10 milyar TL olduğunda, 6 lira olan fiyat, şirketin piyasa değerini 60 milyar liraya çıkarır. Bu durumda, 6.000 lira gibi yüksek bir fiyat görüldüğünde, "Bu hisse senedi çok pahalı" denilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, bu durumda 10 milyarlık bir parça alınmış olur ve toplamda şirketin değeri 60 milyar liraya ulaşır. Diğer bir şirkette ise, 10.000 parça varsa ve fiyatı 6.000 TL bile olsa, halka açık yüzde 100 olduğunu varsayarsak, 60 milyon lirayla şirketin tamamı ele geçirilebilir. Bu durumda arada 1000 kat fark olduğu görülür. Dolayısıyla, görünenin aksine, 6.000 olan hisse senedi fiyatı aslında alttaki şirketin piyasa değeri 1000 kat pahalıdır.”

borsa-istanbul-islem-ijq2-cover-fiv-i466-cover.jpg

“PİYASA DEĞERİ, SERMAYE ÇARPI FİYAT OLARAK HESAPLANMALI”

Bu konuda yatırımcıların çok hata yaptığına ayak basan Başaran, “Bir şirketin aynı koşullarda, aynı varlıklara sahip olduğunu düşünelim. Karlılıkları, varlıkları, her şeyi aynı olan şirketlerden biri 6 lira, diğeri 6.000 lira olsa, otomatik olarak "6.000 lira çok pahalı" demek yanıltıcı olabilir. Bu durumda, lütfen piyasa değerini iyi hesaplayın. Piyasa değeri, sermaye çarpı fiyat olarak hesaplanmalıdır” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.