Merkez Bankası anket sonuçlarını paylaştı İşte memur ve emekli maaşlarına yapılacak en net zam oranı

Merkez Bankası anket sonuçlarını paylaştı İşte memur ve emekli maaşlarına yapılacak en net zam oranı
Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'nin anketine göre, piyasa katılımcıları yılı sonunda enflasyonun yüzde 65 olacağını tahmin ediyor. Bu, önceki ankette yüzde 67 olan beklentiden daha düşük bir oran. Eğer bu tahmin doğru çıkarsa, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin aylıkları ocak ayında yüzde 37.76, memur ve memur emeklilerinin maaşları ise yüzde 49.45 artacak.

Ocak ayında memur ve emeklilerin alacağı zam, enflasyon rakamlarına bağlı olarak belirlenecek. Merkez Bankası'nın aralık ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre; 2023 yılı sonunda enflasyonun yüzde 65,39 olması bekleniyor. Bu oran gerçekleşirse, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin en düşük aylığı 10 bin lirayı geçecek, memurların en düşük aylığı ise 33 bin liraya yaklaşacak.

EMEKLİNİN YÜZDE 33'LÜK ZAMMI KESİN

Enflasyonun yılın ikinci yarısında hızla düşmesi, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzünü güldürdü. Temmuzda yüzde 9,49, ağustosta yüzde 9,09, eylülde yüzde 4,75, ekimde yüzde 3,43, kasımda ise yüzde 3,28 oranında artan enflasyon, emeklilerin ocak ayında alacağı zam oranını belirledi. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 33,64'lük enflasyon farkı alacak. Bu da emeklilerin maaşlarında önemli bir artış anlamına geliyor.

65465445.jpg

5 AYLIK MEMUR ZAMMI YÜZDE 44,89

Memur maaşlarına uygulanan enflasyon farkı, tüketici fiyat endeksindeki değişime göre belirleniyor. Bu yılın ilk 5 ayında memurlara toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı olarak yüzde 44,89 oranında zam yapıldı.

GÖZLER ARALIK VERİSİNDE

Kesin zam oranı aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla ortaya çıkacak. 5 aylık enflasyon verisinin de eklenmesiyle memur ve emeklinin ocakta alacağı zamlı maaşlar hesaplanacak.

MERKEZ'İN YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 65

Merkez Bankası reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 71 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2023 yılı Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi"ni yayımladı. Buna göre yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 67,23'ten yüzde 65,39'a geriledi.

kamu-maas-zammi-002.png

MEMUR VE EMEKLİYE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Yüzde 65'lik enflasyonun gerçekleşmesi durumunda SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 37.76, memur ve memur emeklisine ise yüzde 49.45 oranında zam yapılacak. Böylece en düşük SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylığı 10.332 liraya, en düşük memur aylığı ise 32.879 liraya çıkacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.