Kurbanlık alacaklar dikkat

Kurbanlık alacaklar dikkat
Kurban bayramı geldi ve kurban pazarlarında hararetli pazarlıklar devam ediyor. Peki vatandaşlar kurbanlık alırken nelere dikkat etmeli?

Çetin USTAL / KAMU SON HABER

Kurban bayramına sayılı günler kala vatandaşlar kurban pazarlarında cebine ve kendine uygun hayvanı seçmeye çalışıyor. Her yıl yaşanan kurban pazarlıkları ve en iyi kurbanlığı en iyi fiyata alma mücadelesi bu sene de hız kesmeden devam ediyor.

Bu yıl özellikle döviz fiyatlarındaki rekor yükselişlerin kurbanlık hayvan fiyatlarını yükseltmesi ve enflasyondaki sert yükselişin vatandaşın alım gücünü etkilemesinden dolayı insanlar, kurbanlık alırken çok daha dikkatli olmak zorunda kaldı.

Peki kurban kesecek olan vatandaşlar, hayvan alırken nelere dikkat etmeli? Hangi hayvan kurban olur hangisi olmaz? İyi kurbanlığı ararken nelere dikkat etmeliyiz?

İşte ayrıntıları..

KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ, KURBANLIK NASIL SEÇİLİR VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİLEN DİĞER ÖNEMLİ NOKTALAR NELERDİR?

-Öncelikle kurban dişi ise gebe olup olmadığına dikkat edilmeli.

-Hayvanının canlı durup durmadığına dikkat edilmeli ve burnu ile ağzından akan salyalardan sağlıklı olup olmadığını anlamaya çalışılmalı.

-Kurbanlık hayvanın tüyleri parlak ve yatık olmalı ve derisinde yaraların olmamasına dikkat edilmeli.

-Hayvanın sindirip sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığını anlamak için mutlaka geviş getirip getirmediğine bakmalıyız. Geviş getiren hayvanın sindirim sistemi sağlıklı demektir.

-Ayrıca kurbanlığın çok zayıf olmaması gerekir ve kurbanlığın neyle beslendiği oldukça önemlidir fakat bunu anlamak çok kolay değil, bunun sebebi bazı üreticilerin hayvanlara mısır slajı yedirerek hayvanların işkembesinde şişkinlik yaratıp kurbanlıkların daha ağır çıkmasını sağlamasından kaynaklanmaktadır. Kurban alacaklar hayvan pazarlarına giderken bunu mutlaka hatırlamalı ve kilosuna güvenmedikleri ve aşırı şişkin duran hayvanlara mutlaka dikkat etmeleri gerekiyor.

-Eğer kurban edilecek hayvan bir koyun ise mutlaka bir yaşını doldurmuş olmak zorundadır. Kurbanlık hayvan sığır veya manda ise iki yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Hayvanın yaşını anlamak içi ise dişleri kontrol edilmelidir.

-Kurbanlık seçerken baktığımız hayvanın kuyruğunun en az üçte birinin, boynuzlarının, iki gözünün, kulaklarının yerinde olmasına mutlaka dikkat etmeliyiz. Kurbanlığın bir gözü bile kör ise o hayvan kurban edilemez.

-Kurbanlık hayvanın, kurban edileceği yere mutlaka kendi ayakları üzerinde gitmesi gerekiyor.

-Bir hayvanın kurban olabilmesi için, süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Yani bu süreç, deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşmektedir.

KURBANLIK HANGİ HAYVANLARDAN OLUR HANGİLERİNDEN OLMAZ?

Kurbanlık hayvan; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemez. Dört ayaklı hayvanlardan kurban olup iki ayaklı hayvanlardan kurbanlık olmaz.

KURBAN KESİM AŞAMASINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

-Öncelikle kurban kesim alanına getirilen hayvanların stressiz ve rahat olmaları, herhangi bir şekilde korkutulmamaları gerekiyor.

-Hayvan nakliye sırasında fazla yorulmamalı ve kesim öncesi mutlak dinlendirilmeli.

-Tabi ki hayvan dinlendirilirken susuz bırakılmamalı ama yem de verilmemeli. Bunun nedeni hayvanın işkembesinde meydana gelen bakteri miktarını en aza indirmektir.

-Hayvan strese sokulmadan ve doğru bir şekilde yatırılıp tamamen kontrol altına alındıktan sonra maksimum 30 saniye içinde kesim işlemi yapılmalıdır.

-Kurban kesen, satan, vekalet yoluyla kestiren üreticiler, kurbanlık olarak kesilen hayvanların kulak numaralarını bayram sonrasında il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine mutlaka bildirmelidir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.