Kredi kartı kullananlar ecel terleri dökecek ‘Mehmet Şimşek’in seçim sonrası gizli planı'

Kredi kartı kullananlar ecel terleri dökecek ‘Mehmet Şimşek’in seçim sonrası gizli planı'
Türkiye'de bankaların kredi kartlarına getirdiği yeni düzenlemelerin ardından, seçim sonrası Mehmet Şimşek'in gizli planı ortaya çıktı.

Türkiye'de bankaların kredi kartlarına getirdiği yeni düzenlemelerin ardından, seçim sonrası ek kısıtlamaların gelmesi ön görülüyor. Hem tüketiciler hem de ticari işletmeler bu gelişmelerden rahatsız olduğu da belirtiliyor.

Türkiye'de, bankaların geçtiğimiz hafta kredi kartlarına uyguladığı yeni düzenlemeler ve 31 Mart seçimleri sonrasında ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele adına yeni kısıtlamalar getireceği beklentisi, tüketiciler ve iş dünyasında büyük kaygıya sebebiyet verdi. Kredi kartı kullanımına getirilen ve getirilmesi beklenen kısıtlamalar, hem günlük yaşamı hem de ticareti olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

DW Türkçe'den Aram Ekin Duran'a konu hakkında konuşan bir tüketici kredi kartı kullanmadan ay sonunu getirmenin mümkün olmayacağını söyledi. Bir şirket sahibi ise kredi kartlarının mal ticaretinde de önemli bir ödeme aracı olduğun işaret ederken, iş hayatının bu düzenlemelerden ciddi zarar göreceğinin altını da çizdi.

kredi-karti-1.jpg

BANKALARDAN İLK ADIM GELMİŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmî Gazete'de yayımlanan kararla, kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranını yüzde 4,42'den yüzde 5'e gelmişti. Ardından bankalar, 12 Mart'ta kredi kartı kullanımına yönelik bir dizi kısıtlamayı da yürürlüğe geçirdi.

ENGİN: VATANDAŞIN ELİNDEN ALIYORLAR

Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK) Fuat Engin, bu düzenlemeler konusunda bankaların hükümetten herhangi bir resmi talimat olmaksızın, kendilerini korumak için tüketici haklarını ihlal ettiğini belirtirken, "Vatandaşın tek çaresi kredi kartıyla geleceğe borçlanarak ihtiyaçlarını karşılaması. Şimdi bunu da elimizden alıyorlar” şeklinde konuştu.

kredi-karti.webp

“SEÇİM SONRASI ZORLAŞACAK”

TÖK Başkanı, seçimden sonra getirilmesi beklenen yeni düzenlemeler konusunda, hem kredi kartı kullanımının daha da zorlaşacağını hem de yeni bir zam dalgası yaşanacağını söyledi. Engin, "Bunca yükü tüketicilerin nasıl kaldıracağını açıkçası bilemiyorum. Bu bizim için artık bir zulme dönüştü" dedi.

ORANLARI AÇIKLADI

TÖK'ün hazırladığı rapora göre ise krediler ve kredi kartlarından kaynaklı icra takipleri, önceki yıllara göre ciddi bir artış kaydetti. Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınmış kişi sayısı, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 45 artışla 1,4 milyona yükseldi.

kredi-karti-3.jpg

ŞİRKETLERİN KREDİ KARTI TEPKİSİ

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, enflasyonu düşürmek için yalnızca tüketimi kısmanın yeterli olmadığını, fiyatların düşmesi için üretimin teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Öncel, "Kredi kartını sadece mağazadan ceket alırken kullanmıyorsunuz. Ticari işletmeler artık çek yerine kredi kartı kullanıyorlar" diyerek, kredi kartı kısıtlamalarının ticari hayatı da olumsuz etkileyeceğine ayak bastı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.