Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Koronavirüsle mücadele ederken gıda güvenliğimizi de koruyalım

Koronavirüs salgını sonrası herkes evlerine kapandı. Bu dönemde sağlığı korumanın önemli noktalarından birinin de beslenme düzeni olduğu hepimizin malumu. Evde oturmaya alışık olmayanların en büyük handikabı kilo almak. İnsan boş kalınca canı sürekli bir şeyler atıştırmak istiyor. Nefsimizi kontrol altına alarak bunun üstesinden geleceğimize inanıyorum.

Bunların ötesinde bir önemli husus da gıdaların temizliği, yemeklerin pişirilme şekli ve ısısına dikkat edilmesi. İşte bu konuda İKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürhan Raif Çiftçioğlu'nun söyledikleri dikkat çekici. Prof. Çiftçioğlu gıdaların temizliği ve iyi beslenme yollarına dair önerilerde bulundu.

Koronavirüs salgını döneminde gıdaların güvenliği, temizliği ve iyi beslenmek için yapılması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunan İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürhan Raif Çiftçioğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belirlediği beş önemli maddeye değindi ve bu süreçte kötü beslenmenin obeziteye yol açabileceğine dikkat çekti.

"Çiğ ve pişmiş gıdalar birbirinden ayrı tutulmalı"

İlk maddenin yemeklerin iyi pişirilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Çiftçioğlu diğer maddeleri ise şöyle sıraladı: "Çiğ ve pişmiş gıdaların birbirinden ayrı tutulması, ellere ve kullanılan malzemelerin temizliğine dikkat edilmesi, çiğ ve pişmiş gıdaların birbirinden ayrı tutulması, temiz su ve gıda kullanılması ile yemeklerin tehlike aralığında olan 4 ve 60 derece arasındaki sıcaklıklarda bırakılmaması önemli."

Sıraladığı söz konusu maddeleri detaylandıran Prof. Dr. Çiftçioğlu, "Çiğ ve pişmiş gıdalar temizlendikten sonra birbirinden ayrı tutulmalı. Çünkü çiğ gıdalar pişmiş gıdalara mikrop bulaştırabilir. Yemekleri pişirirken ise ısının 70 derecenin üzerinde olmasına dikkat edilmeli. Bunun dışında yemekleri 4 ile 60 derece arasındaki tehlike aralığında bırakmamaya özen gösterilmeli. Buzdolabını kullandığımız 4 derece, bakterilerin ürememesi için yeterli bir ısı derecesi" diye konuştu. Temiz su ve gıda kullanımının da önemini vurgulayan Prof. Dr. Çiftçioğlu, "Alınan tüm meyve ve sebzeler duru su ile yıkanmalı. Kabuklu yiyecekler bazı vitaminleri içerse de bu dönemde bu yiyecekleri soyarak tüketmek daha iyi olacaktır" tavsiyesinde bulundu.

Sağlıksız beslenme obeziteye neden olabilir

Salgın sürecinde evde kalan insanların hareketsizlik ve sağlıksız beslenme riskiyle karşı karşıya kaldığının da altını çizen Prof. Dr. Çiftçioğlu, "Bu dönemde dengeli ve yeterli beslenmeye her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Vücudun ihtiyacı olan tüm besinleri yeterli miktarda tüketmek önemli. Eğer yediklerimize, içtiklerimize dikkat etmezsek bu süreç sonunda obezite riskiyle karşı karşıya kalabiliriz" diyerek evde kalmak zorunda olanlara uyarıda bulundu...  

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları