Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Koronavirüs günlerinde mutfak ve gıda güvenliği

Mutfaklarda hijyen standardını sağlamak her dönemin konusu olsa da, koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına aldığı bu günlerde ayrı bir önem kazandı. ISS Mükemmellik Merkezi, virüsten korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra mutfaklardaki hijyen uygulamalarına da tam uyulması gerektiğine dikkat çekerek şu önerilerde bulunuyor...

Dünyada hızla yayılmaya devam eden koronavirüs (Covid-19) küresel anlamda bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Bilim adamları, yeni koronavirüse karşı bir aşı ve tedavi şu ana kadar bulamamış olsalar da, çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi, koronavirüse karşı alacağımız önlemlerin en başında yine bağışıklık sistemini güçlü kılmak geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar ile dengeli beslenme büyük önem taşırken, mutfaklardaki hijyen kurallarını eksiksiz uygulamak da yine virüse karşı koruyucu tedbirleri oluşturuyor.

Alışverişte maksimum dikkat!

Tüketicilerin güvenilir noktalardan paketli, sağlıklı içeriğe sahip, taze görünümlü ve etiket bilgileri okunabilir ürünleri satın alması büyük önem taşımakta. Bunun yanı sıra mutfaklarda kullanılan ekipmanların genel temizliği ve hijyeni de çok daha önemli hale gelmiş durumda... Alışveriş poşetlerinin ve paketlerin yemek hazırlığı yapılan tezgahlara ve masalara doğrudan konulmaması, eğer temas ettiyse dezenfekte edilmesi gerekmekte. Alınan ürünler uygun yapıya sahip ise yıkanmalı, değilse ambalajları silindikten sonra buzdolabına yerleştirilmeli. Yemek hazırlığında kullanılan kesme tahtaları, bıçak gibi ekipmanlar ise kullanıldıktan sonra çok fazla bekletilmemeli, kaba kirini aldıktan sonra bulaşık makinesinde yıkanmalı.

Bununla birlikte yeni tip koronavirüsün gıda kaynaklı bulaşıcılığıyla ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte, yemek hazırlığı yapan kişilerin başta el temizliği olmak üzere kişisel hijyenlerine en üst düzeyde özen göstermeleri şart. Herhangi bir rahatsızlık belirtisi hisseden kişinin yemek hazırlığı yapmaması veya eldiven ve maske ile yapması büyük önem taşıyor.

Yıkama suyuna takviye

Ayrıca bu dönemde sebze ve meyvelerin yıkama suyuna asetik asit içerikli sirke veya limon suyu eklenmesi, bununla birlikte gıdaların yeterli süre ve sıcaklıkta pişirilmesi hayati derecede önemli. İçinde bulunduğumuz süreç içerisinde az pişmiş ürün gruplarının mümkün olduğu kadar tercih edilmemesinde fayda bulunmakta. Buna karşın tüm yaş grupları için bol sıvı alınması, taze sebze-meyve tüketiminin artırılması ve dengeli beslenme önem taşıyor. Kırmızı renkli meyveler ve sebzeler, turşu çeşitleri ve özellikle evde yapılmış yoğurt gibi probiyotik ürünler de bağışıklığa pozitif etki eden besinler arasında yer almakta.

Bir başka önemli konu ise bulaşık makinelerinin basket, yıkama ve durulama kollarının temizliğinin sürekli kontrol edilmesi... Bulaşık makinelerinin uygun sıcaklıkta (minimum 50 derece) ve sürede çalıştırılması kullanılan ekipmanların temizliğini tam anlamıyla sağlamaya yardımcı olacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları