Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Gözde Acar Karabay

Gözde Acar Karabay

HİKÂYE DİYARI

Kitap okuyan çocuklar daha zeki

KİTAP okumanın faydaları, yüzyıllardır süregelen güncelliğini yitirmeyen bir tartışma. Konuyla ilgili somut kanıtlarla epeyce bilimsel araştırmalar yapılıyor. En son 2018 yılında İngiliz Kingston Üniversitesi 123 katılımcıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Sonuçları bizi hiç de şaşırtmadı.

Kitap okumanın tescillenmiş faydalarından bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Çocuk gelişiminde kitap okumayı çok önemsiyorum. Bu yazımda kitap okumanın çocuklardaki faydalarına ve bir parça kitap okuma alışkanlığı konusuna değineceğim. Başka bir yazımda daha detaylı bir şekilde "Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?" sorusunu açacak ve sizlere yardımcı olmaya çalışacağım değerli okurlar.

Çocuk gelişiminde kitap okumanın faydaları:

Kitap okuyan çocukların;

* Algısı daha yüksek...

* Zihinsel gelişimleri daha iyi...

* Konsantrasyonları daha yüksek...

* Eleştirel bakışları daha gelişmiş...

* Odaklanmaları daha iyi...

* Kelime bilgileri daha yüksek...

* Hayal güçleri daha zengin...

Kitap okumanın faydaları say say bitmez, önemli başlıkların altını çizmek istedim. Kitap okuma alışkanlığı, çocuğumuzun zamanını daha verimli kullanmasını sağlayacaktır. Üstelik güncel hayatta karşılaşacağı sınavlarda yardımcı olacaktır. Ebeveyn olarak çocuklarımızın en iyi okullarda okumasını isteriz. Bunun için birçok etüt merkezlerine, kurslara, özel hocalara müracaat ederiz. Olması gereken eylemler, fakat bunlardan önce kitap okuma alışkanlığı kazandırmamız gerekiyor.

Kitap okuyan çocukların odaklanmaları daha iyi...

Bu ne demek?

Bir konuya ya da bir olaya dikkatini yoğunlaştırabilir. Konsantre olur ve olayın ana temasını kavrar. Kelime dağarcığının yüksek olması ise kendini iyi bir şekilde ifade etmesini sağlar. Çocuk okudukça da eleştirel bir bakış açısı kazanır ve böylece analiz yetisi gelişir.

Çocuğun hayal gücünün gelişmesi, okuduğu kitapların dünyasına yolculuk yaparak farklı karakterler, yerler keşfederek sağlanacaktır. Hayal gücü yüksek olan bir çocuk düşünce gücüne göre icatlar, değişik fikirler üretebilir.

Son yıllarda sözel mantık soruları dikkat çekici şekilde sınavlarda kendini gösteriyor. Sadece sözel değil matematik sorularında da durum aynı. Problemleri çözmek için formülleri bilmek yeterli olmuyor. Soruyu iyi anlayıp, algılamak gerekiyor. Koca koca paragraflar ve bu paragraflarla ilgili soruları bir çırpıda okuyup yanıtlamak gerekiyor. Kitap okuma pratiğinde alt yapısı olmayan öğrencilerin bu soruları cevaplamaları maalesef çok güç. Kitap okumayan bir öğrenci isterse en iyi kursa gitsin, en iyi hocalardan dersler alsın bu soruları çözmesi mümkün değil.

"Koca koca paragrafları" bir çırpıda anlayıp, soruları doğru yanıtlamak için daha önceden hikâye, öykü, roman kurgusu okumak ve analiz etmek gerekiyor.

Peki, kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Kitap okuma alışkanlığı ilkin ailede başlar. Daha sonra eğitimcilere görev düşer. Çocuk anne ve babasının elinde kitapları görecek. Ebeveynlerin, çocuklarını kitaplarla buluşturması gerekiyor. Bu buluşmalar ise eğlenceli bir şekilde olmalı. Yani kitap okuma faaliyeti sıkıcı değil tam tersine eğlenceli bir faaliyet olarak küçük yaştan itibaren çocuğa kodlanmalı.

Ailece okuma saatleri, kitap okuma faaliyetleri düzenlenebilir. Bunları gerçekleştirirken çocuğunuza yaklaşımınız sevgi diliyle ve yumuşak olsun. Ailenin mutlu vakit geçireceği zamanlara mutlaka kitapları dahil edelim. Bu şekilde çocuklar er ya da geç kitaplara yöneleceklerdir.

Unutmayın;

Çocuğunuzun, ömür boyu unutamayacağı ve size hep teşekkür edeceği hediye, kitap dostu birey olarak yetiştirmeniz olacaktır.

İçinde bulunduğumuz hafta içinde hem Mevlit Kandili'ni, hem de Cumhuriyet Bayramı'nı art arda idrak ettik. Sizlerin de kandilinizi ve bayramınızı tebrik ederim. Kalın sağlıcakla...

Bol kitaplı günleriniz olsun... Hikâye Diyarı'na da bekleriz efendim...

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları