Kart ekstresini görenler neye uğradığını şaşırdı 'Bankalardan flaş fatura kararı'

Kart ekstresini görenler neye uğradığını şaşırdı 'Bankalardan flaş fatura kararı'
Kart ekstresini gören vatandaşlar şoke oldu. Gelen yüksek faturalarının sebebini görünce şok üstüne bir şok daha yaşadılar.

Bankaların kredi kartıyla yapılan otomatik fatura ödemelerinde fahiş faiz uygulamalarına başlamasıyla birlikte, vatandaşlar beklenmedik bir durumla karşı karşıya kaldılar. Ekstrelerine yansıyan yüksek tutardaki ''otomatik fatura ödeme faizi'' ile birlikte, tüketici derneklerine yapılan başvurular da artmaya başladı.

Bankalar, geçmişte tüketicilere otomatik fatura ödemeleri için bir dizi avantaj sunarak bu ödemelerden genellikle faiz talep etmiyor ya da çok düşük faizler uyguluyordu. Ancak son dönemde durum değişti ve bankaların uyguladığı fahiş faizler kullanıcıların ekstrelerine yansıdı.

12344.jpg

EKSTRELERİNİ GÖREN MÜŞTERİLER ŞOKE OLDU

NTV'nin haberine göre, vatandaşlar ekstrelerini incelediklerinde yüksek tutarlarda "otomatik fatura ödeme faizi" ile karşılaştılar. Bu durum karşısında birçok vatandaş, tüketici derneklerine başvurarak şikayette bulunmaya başladı.

Bankaların kredi kartı bilgilendirme metinlerinde otomatik fatura talimatı için faiz talep edilebileceğine dair açıklamalar bulunuyor. Yani, tüketiciler kredi kartı alırken yapılan sözleşmede bu konuda bilgilendiriliyorlar. Ancak uzmanlar, bu uygulamanın yasalara aykırı olduğunu savunuyorlar.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bankalar yıllardır tüketicilerden otomatik ödeme talimatları alarak mevduatlarını artırmaya çalıştılar. Ancak son zamanlarda tüketicilerin kredi kartıyla yapmış oldukları otomatik ödemelerden faiz ücreti almaya başladılar" dedi.

0x0-kredi-karti-nakit-avans-kalkti-mi-2023-kredi-kartindan-nakit-avans-kullanimi-hakkinda-yeni-duzenleme-1684411932928.jpg

FATURA FAİZLERİ KREDİ KARTI FAİZLERİNDEN DAHA YÜKSEK !

Öte yandan, otomatik fatura ödeme faiz oranı kredi kartı faizlerinden daha yüksek durumda. Şu an için kredi kartı faizleri genellikle yüzde 3,74 civarında seyrediyor çünkü Merkez Bankası kredi kartı faizlerini yüzde 35 politika faizine sabitledi.

Öte yandan otomatik fatura talimatı faiz oranı ise genellikle yüzde 5 seviyelerinde bulunuyor. İbrahim Güllü, "Bu uygulama yasalara aykırı çünkü kredi kartıyla yapılan ödemeler genellikle alışveriş kapsamında yapılır, yani nakit çekim değildir" şeklinde değerlendirmede bulundu. Güllü'ye göre, bu uygulama Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine aykırı bir durum oluşturuyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.