Kanser tedavisinde çığır açacak gelişme kaydedildi: Akciğere inen robotlar!

Kanser tedavisinde çığır açacak gelişme kaydedildi: Akciğere inen robotlar!
Bilim insanları kanseri tespit etmek ve tedavi etmek için akciğere inen robotlar geliştirdi.

Her yıl milyonlarca kişinin vefatına sebep olan akciğer kanseri tahminen de insanlık tarihinin en ziyanlı hastalıklarından biridir. Birçok sebebi olan bu kanserin tedavisi ise sonludur. Kemoterapi sistemi ile hastalığı bir nebze olsun yavaşlatmak mümkündür.

shiftdelete.net'in aktardığına göre, bilim insanları kanseri tespit etmek ve tedavi etmek için akciğere inen robotlar geliştirdi.

1.jpg

Cihaz yalnızca 2,4 mm çapında ve ultra yumuşaktır. Işık ve kamerası olan ince bir tüp olan bir bronkoskopun ucundan akciğerlerin etrafına gönderilir. Seyahat sırasında mıknatıslar, robotun formunu bedenin anatomisine uyarlar. Hareket ettikçe, hem formu hem de pozisyonu ve formu bir klinisyene geri beslenir. Maksadına ulaştıktan sonra, gömülü bir lazer fiber lokalize tedavi sağlayabilir.

Bahsi geçen robot sistemi, bir kadavra üzerinde test edilerek Leeds Üniversitesi’nin STORM laboratuvarında geliştirildi. Bu teknolojinin daha az doku hasarına neden olduğunu bulurken, standart ekipmandan %37 daha derine inebildiğini de ortaya çıkardılar.

STORM Laboratuvarı yöneticisi Profesör Pietro Valdastri yaptığı açıklamada, “Bu yeni yaklaşım, anatomiye has, anatomiden daha yumuşak ve manyetikler yoluyla büsbütün denetim edilebilir olma avantajına sahip” dedi. Profesör, bahsettiği bu üç özelliğin ihtilal yaratma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor.

Ekip, vakitle bu teknolojiyi akciğer kanseri tedavisine dönüştürmeyi umuyor. Hastalık dünya çapında en yüksek kanser mevt oranına sahip. Şu anda tedavi, cerrahi, kemoterapi yahut radyoterapi üzere tesir azaltıcı usullerle sağlanabilmektedir. Araştırmacılara nazaran yeni robotik prosedür, hassasiyeti ve güvenliği artırırken ağrıyı, rahatsızlığı ve düzgünleşme mühletini azaltabilir.

Ayrıca, tedavinin sırf makûs niyetli hücreleri gaye almasına ve sağlıklı doku ve organların olağan fonksiyonunu sürdürmesine müsaade verebilir. Raporun ortak müellifi Dr Giovanni Pittiglio, “Hedefimiz hasta için en az ağrı ile tedavi edici yardım sağlamaktır.” dedi. Takım artık insan deneylerini başlatmak için gereken dataları toplayacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.