Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası
Kamu Son Haber "Hangisi doğru söylüyor" başlığıyla çıktı.

birinci-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

EKİM AYI ENFLASYON VERİLERİ AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayında tüketici ensasyonunun yıllık yüzde 61,36, aylık yüzde 3,43 olduğunu açıkladı.

Yılsonunda emekli ve memur maaş zammına doğrudan, özel sektör çalışanlarının maaşına ise dolaylı olarak etki edecek olan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ekim ayı enflasyon verisi açıklandı Tüketici fiyatları endeksindeki (TÜFE) değişim 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,43, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 55,00, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,36 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 54,26 olarak gerçekleşti. TÜİK eylül ayında aylık enflasyonu 4,75, yıllık enflasyonu yüzde 61,53 olarak açıklamıştı. AA Finans anketine katılan ekonomistlerin ortalama enflasyon beklentisi aylık yüzde 4,08, yıllık yüzde 62,36 olmuştu.

EN BÜYÜK ARTIŞ LOKANTA VE OTELLERDE

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 25,98 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 94,12 ile lokanta ve oteller oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı ekim ayın- da bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -0,18 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, 2023 yılı ekim ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 13,73 ile giyim ve ayakkabı oldu. Merkez Bankası (TCMB), resmi tüketici enflasyonunun 2023 sonunda yüzde 65'i, Mayıs 2024'te yüzde 75'i görmesini bekliyor. Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), ekim ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. ENAG'ın açıkladığı verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (E- TÜFE) ekim ayında yüzde 5,09 arttı. E- TÜFE'nin son 12 aylık artışı yüzde 126,18 olarak gerçekleşti. 2023 yılı, Ocak-Ekim dönemi enflasyon oranı ise yüzde 105,48 oldu. ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ekim ayında yüzde 5,09 arttı.

FİYATI EN ÇOK ARTANLAR

ENAG verilerine göre ekim ayında fiyatı en çok artan sektör yüzde 11.05 ile eğlence ve kültür oldu. İkinci sırada yüzde 9.18 ile ev eşyası, üçüncü sırada yüzde 8.18 ile gide ve alkolsüz içecekler yer aldı. Dördüncü sırada yüzde 7,69 ile lokanta ve oteller, beşinci sıra- da ise 6,82 ile diğer ürünler yer aldı. Bu arada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın son enflasyon raporunu önceki gün açıklamıştı. Enflasyonla kararlı şe- kilde mücadele ettiklerini belirten Erkan, "Yüksek ve oynak enflasyonu kontrol altına alma uzun ve zorlu süreç olacak" demişti. Erkan, enflasyonun Mayıs 2024'te zirveyi göreceğini, sonrasında dezenflasyon sürecinin başlayacağını vurgulamış, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın süreceği mesajını vermişti.

yedinci-sayfa.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.