Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası
Kamu Son Haber'in birinci sayfası

bir-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

KARTLA ALIŞVERİŞ BANKAYA DOPİNG, ESNAFA DARBE OLUYOR

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD)Başkanı Erol Dündar basım maaliyeti reel değerini karşılamıyor diye metelik paraların piyasadan çekilmesinin ardından 5,10,20 TL'lik banknotların piyasadan kalkmasının vatandaşı kartla alışverişe mecbur ettiğini belirterek, "Kartla alışverişten banka aldığı komisyonla daha fazla kara geçiyor. Komisyon ise esnafı, hesapsız alışveriş te tüketiciyi vuruyor" dedi.

Dündar bankaların bu soygununa hükümetin göz yumduğunu, BDDK'nın acilen önlem alması gerektiğini söyledi. (TBYD)Başkanı Erol Dündar şunları söyledi:

"En büyük banknotun bile 1 kg et ya da peynir alamadığı ortamda kimse cebinde tomarla para taşımak istemiyor. Haliyle insanlara kart kullanmak daha pratik bir çözüm olarak sunuluyor. Oysa ki müşteri esnafa kartla ödeme yapınca önce yüzde 2 oranında bir komisyon esnaftan kesiliyor. Halk en küçük alışverişi bile kredi kartıyla ödemeye yönlendirilmiş olduğu için esnafın cirosunun önemli bir kısmı direkt olarak bankada birikiyor.

Esnafta bankadan parayı çekip ertesi gün gelen ödeme kanallarına nakit vermekle uğraşmak istemediği için ödemelerini kredi ya da debit kartıyla yapıyor. Bu durumda %2'de firmalardan kesilmiş ve bankaların kesinti oranı toplamda %4'e çıkmış oluyor. Ortalama bir esnaf ayda ortalama 300 bin TL kart çekiyor olsa tek bir esnaftan bile bankalara toplamda 12 bin tl civarı komisyon kârı kalmış oluyor. Dikkatinizi çekerim bu meblağ tek bir esnaftan çıkıyor.

Bunu on binlerce esnafa yaydığınızda bankaların halkın sırtından ne kadar haksız kazanç elde ettiğini siz düşünün. Bankaların bu soygununa aslında hükümetin göz yumduğunu, küçük esnafın ve halkın resmen soyulduğunu gözler önüne sermek istedim. Ayrıca bu hesaba kredi kartı kullanıcılarından alınan ücretler ve kesintiler dahil değil. Bunun adı ekonomiyi kayıt altına almak değil sömürüdür. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu acilen bu olaya müdahale etmelidir."

PALANDOKEN: POS KOMİSYON ORANLARI YÜZDE 1'İN ALTINA İNMELİ

Bankaların esnafın üzerindeki POS cihazı ücretlerinin yükünü hafifletmesi gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Pandemi sürecinde temassız ödemeler ve dolayısıyla kartlı alışverişlerde büyük bir artış oldu. Artık bu alışkanlıkların artacağı ve kalıcı hale geleceği de öngörülüyor. Fiziki POS cihazı bulunduran bir- çok esnafımız sanal POS cihazı da alacak. Birden fazla POS cihazı olan esnafımız da var. Dolayısıyla POS cihazı ücretlerinde bankalar esnafı rahatlatacak adımlar atmalı" dedi.

Pandemi sürecinin de etkisiyle kartlı alışverişlerde artış olduğunu hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Hijyen nedeniyle her 5 işlemden 1'i temassız olarak yapıldı ve kâğıt paradan çok kartlı ödemeler tercih edildi. Öyle ki 2,5-3 milyon kart ilk kez bu dönemde kullanıma açıldı. Bu artışın normal bir alışkanlık haline geleceği, kartlı ödemelerin her zaman daha çok tercih edileceği zaten öngörülüyor.

Yani POS cihazı hatta birden fazla POS cihazı olmazsa olmaz haline geldi ve bulundurmayan esnaf satışlarında önemli derecede kayıp yaşıyor" diye konuştu. Esnafın üzerindeki POS cihazı ücret ve komisyon oranları yükü- nün bankalar tarafından hafifletilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, "POS cihazı komisyon oranları yüzde 1.13 ile yüzde 1.95 arasında değişiyor fakat yüzde 1'in de altına düşürülmesi lazım. Çünkü hem aylık hem de yıllık olarak alınan ekstra ücretler var.

ödemelerin her zaman daha çok tercih edileceği zaten ön görülüyor. Yani POS cihazı hatta birden fazla POS cihazı olmazsa olmaz haline geldi ve bulundurmayan esnaf satışlarında önemli derecede kayıp yaşıyor" diye konuştu.

Esnafın üzerindeki POS cihazı ücret ve komisyon oranları yükünün bankalar tarafından hafifletilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, "POS cihazı komisyon oranları yüzde 1.13 ile yüzde 1.95 arasında değişiyor fakat yüzde 1'in de altına düşürülmesi lazım. Çünkü hem aylık hem de yıllık olarak alınan ekstra ücretler var.

Değişen alışveriş düzeninde fiziki POS cihazı olan esnafımız e-ticarete de atıldığında sanal POS cihazı veya hizmeti almak zorunda. Bu nedenle ek ücretler bir yük haline geliyor. Yazılım, donanım ve bakım ücreti adı altında sanal veya fiziki POS cihazlarında aylık en az 70 TL, yıllık alınan ücretler ise bin liranın üzerinde ödeme çıkıyor.

dokuz.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.