İslam Memiş'ten altın sahipleri için kritik uyarı: Ezberlerin bozulacağı bir ay olacak

İslam Memiş'ten altın sahipleri için kritik uyarı: Ezberlerin bozulacağı bir ay olacak
Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, seçimlerin ardından altın piyasasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

28 Mayıs'ta yapılan ikinci tur seçimlerinin ardından gözler ekonomik gelişmelere çevrilirken, altın piyasasının evrileceği durum merak konusu oldu. Altın ve para piyasaları analisti İslam Memiş, haziran ayında altın piyasasında yaşanacaklara ilişkin altın sahiplerini ve altın alacakları uyardı. Memiş, "Haziran ayı ezberlerin bozulacağı bir ay olacak" dedi.

Memiş'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Altının ons fiyatı yatay, 1963 dolar seviyesinde. Haziran ayı içerisinde 1910 dolar seviyesine kadar bir geri çekilme öngörüyorum. Haliyle de gram altın/TL fiyatındaki yatay süreç korunur ancak dolar tarafındaki beklediğimiz güçlenmeyle birlikte gram altın fiyatındaki düşüşler sınırlı kalır. Ben 1350 lira seviyesinin altına bir sarkma beklemiyorum. Dolayısıyla 1350 ile 1400 bant aralığı orta ve uzun vadeli pozitif görünümünü yine destekliyor. Yıl içerisinde 1500 seviyesine yeni ataklar görebiliriz. Çünkü hem kur bunu destekler, hem de ons altında gördüğüm yıl sonuna kadar 2350-2400 dolar seviyeleri bu tarafı pozitif olarak destekleyebilir.

Haziran ayı ödemelerin yoğun olduğu bir ay olacak. Vatandaşlarımız paralarını ona göre ayarlamalı. Kurban Bayramı var, bayram tatili var ve dolayısıyla bu ödeme tarafında bir artışlar görebiliriz. Yaz tatili moduna giren bir küresel piyasa karşımızda olacak. Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları genelde tatil modunda geçer ama iç piyasalarda yeni bir ekonomi yönetiminin ve yeni ekonomi politikalarının çok önemli bir yeri olacaktır diye düşünüyorum.

YENİ FIRSATLAR ARTIŞA GEÇECEK

Turizm gelirimiz artacaktır, geçtiğimiz yıla göre turist sayısında da anlamlı bir artış var ancak maalesef bir deprem maliyetimiz var. Seçim sürecinde verilen taahhütler, EYT, memur maaşları gibi hazineye yük getirecek uygulamalar da var. Bunların altından kalkmak çok kolay değil. Devletimiz mümkün olduğunca hızlı bir şekilde burada toparlanmaya devam edecektir. Bizim de toplum ve millet olarak biraz daha sabırla beklememiz gerekiyor. Haziran ve Temmuz itibariyle vatandaşlarımızın biraz daha tasarruf yapması, israftan uzak durması, Bireysel emeklilik sigortası olsun, uzun vadeli borsadaki hisseler olsun veya farklı sigorta poliçeleri olsun buradaki avantajları mutlaka değerlendirmeli ve asla dövizle borçlanılmamalı.

Türkiye, seçimin ardından farklı bir sürece girdi. Ezberlerin bozulacağı, devletin biraz daha yol haritasında farklılaşacağı ve her alanda sürprizlerin olacağı bir gelecek bizi bekliyor. Verilen mesajların altı oldukça doluydu diye düşünüyorum. Haziran itibariyle çok farklı bir süreç gelecektir ve bu yüzden, biraz daha gelenekçi yapıdan uzak ve yeni, kemer sıkan, geleceğe yönelik bir vizyon belirleneceğini düşünüyorum.

Bugüne kadar Türkiye ekonomisine katkı sağlayan yeni enerji keşifleri ve savunma ithalatının daha da genişletileceğini düşünüyorum. Türkiye vizyonunun 2023 Haziran'ı itibariyle farklı bir yere evrileceği görüşündeyim. Yine emekli maaşlarına zamlar, yine memur maaşlarına zamlar duyurulacaktır sürpriz bir şekilde.

Gram altın fiyatı serbest piyasalarda 1369-1380 lira şu anda. Az önce de ifade ettiğim gibi 1350 seviyesinin altına sarkmalar öngörmüyorum. 3 hafta önce 1500 seviyesinden gram altın alanlar büyük bir zarara uğradı ancak uyarılarımızı dikkate alanlar için şu anki bant aralığında yavaş yavaş girişlerini yapabilirler diye düşünüyorum.

"HAZİRAN AYI EZBERLERİN BOZULACAĞI BİR AY OLACAK"

Ons tarafında her ne kadar Haziran ayında bir baskılanma ve 1910 dolar seviyesine düşüş beklesem de dolar/TL paritesindeki artışla birlikte yatay seyir korunacaktır. Haziran ayı içerisinde biliyorsunuz bir Kurban Bayramı var. Dolayısıyla bu bayram tatili uzun sürüyor. Yeni ekonomi yönetiminin, yeni politikalarla birlikte bir süreç belirlemesi ve Türkiye'nin yeni bir ekonomi modeliyle tanışmasını bekliyoruz.

Özellikle hafta sonu dünya genelindeki Türk Devletler Topluluğu Teşkilatı'nın da Türkiye'yi bir finans merkezi seçmeni önemli bir etki yaratacaktır. 500 milyon dolarlık bir bütçeyle bu finans yönetimi olacak. Dünya genel itibariyle dolardan uzaklaşıyor, küresel ölçekte dolarizasyon yüzde 80 oranından 60'lara kadar düşmüş durumda.

Ezberlerin bozulacağı bir Haziran ayı olacaktır. Sürprizlere açık olmak gerekiyor. Yılın ilk yarısını bitirdik sayılır. Çok yoğun bir ilk yarı geçirdik. Özellikle deprem felaketi, seçim süreci derken fazlaca yorulduk. Elbette bu süreç itibariyle döviz tarafında yüksek bir artış olmadı.

FED'İN FAİZ ARTIRIMI HAMLESİ

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından faiz artırımının sonuna gelindi. Yine Euro/dolar paritesinde geri çekilme gördük, dolar endeksinde bir atak gördük ancak bu haliyle doların uluslararası piyasalardaki değer artışı kalıcı olmayacaktır. Seçimlerin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gösterge kuru ile piyasa kuru arasındaki makas giderek daralıyor. Şu anda 20.80 ekran fiyatı, serbest piyasalarda ise 21 lira. Buradaki yatay süreç biraz daha korunabilir ancak bundan sonraki süreçlerde dövize ne olur diye soran vatandaşlara cevabımız, hızlı bir atak beklemiyoruz ancak bugünkü ekonomik koşulları göz önüne aldığımızda yaz aylarında yukarı yönlü hareketlerin yaşanması sürpriz olmayacaktır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.