İftardan hemen sonra çay içenler dikkat

İftardan hemen sonra çay içenler dikkat
Uzmanlar Ramazan ayında iftardan hemen sonra çay ve kahve içenleri uyardı.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öztürk, Ramazan ayında uyku düzeninin önemine dair açıklamalarda bulundu. Özellikle oruç tutan kişilerin gün boyunca idare etmek için yoğun bir şekilde sigara içme eğiliminde olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, sigaranın uyku sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

Sigaranın uyku sağlığını bozabileceğini belirten Prof. Dr. Öztürk, oruçlu bireylere gün boyunca sigara içme eğiliminde olmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Nikotinin vücutta yarılanma ömrünün yaklaşık olarak 90 dakika olduğunu ifade eden Prof. Dr. Öztürk, nikotin eksikliğinin 2 saat içerisinde kendini gösterebileceğini söyledi. Bu durumda olanların, sigara içme alışkanlığını azaltmak için bir fırsat olduğunu ve bunu değerlendirebileceklerini belirtti.

ds15.jpg

İFTARDAN HEMEN SONRA ÇAY VE KAHVE İÇENLER DİKKAT

Ayrıca, çay ve kahvenin uyarıcı etkisi olduğunu ve aşırı tüketilmesinin uyku düzenini bozabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, bu durumun sahura kalkma süresini kısaltabileceğini aktardı. Bu tarz sorunlar yaşayanların, iş koşulları izin veriyorsa öğleden sonra kısa bir süre uyuyabileceklerini ve böylece iş kazalarının önüne geçebileceklerini söyledi.

Ramazan ayında alışılmış uyku düzeninden sapmanın yaygın olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, gece sahura kalkma durumunun uyku bölünmesine neden olduğunu ve bu durumda kaliteli uyku için özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Uykunun gece içerisinde aşağı yukarı 90 dakikalık döngüler halinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, 4 saatlik uyku ile beynin ihtiyaç duyduğu uykunun alınabileceğine dikkat çekti.

ekran-goruntusu-2024-03-25-154744.png

"GECİKMİŞ UYKU FAZI SENDROMU"

İftar sonrası uyku saatlerinin gece 23.00'ü geçmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, aynı zamanda Akdeniz tipi beslenmenin uyku kalitesine olumlu etkilerini vurguladı. Ramazan ayında yağlı yemek ve kırmızı et tüketiminin azaltılmasının direkt olarak uyku kalitesini artırabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, batı tarzı beslenmeden kaçınılması gerektiğini belirtti.

Bireyler arasında farklılıklar olduğunu ve uyku açısından insanların tavuklar, baykuşlar ve ara tipler olarak 3 kategoriye ayrıldığını belirten Prof. Dr. Öztürk, baykuş özelliklerine sahip kişilerin daha geç saatlerde uyuma eğiliminde olduğunu açıkladı. Ancak, bu düzenin uzun süre devam etmesinin kişide "gecikmiş uyku fazı sendromu" adı verilen bir tıbbi soruna yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Öztürk, Ramazan sonrasında normal uyku düzenine geri dönmede de bazı zorluklar yaşanabileceğine dikkat çekti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.