Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Şahintürk

Fatih Şahintürk

GİZLİ GERÇEKLER

İbrahim Bedrettin Elmalı ve mücadelesi

Cumhuriyet'in ilanından hemen sonra 1924'de kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı, kadrosuyla, bütçesiyle, projeleriyle her zaman gündemde oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu inişli çıkışlı yürüyüşünde en büyük rakibi ise seküler mahalle değil, muhafazakar mahallenin cemaatleri oldu. Çoğu zaman bu saldırılar sonucu DİB Başkanları istifa etmek veya görevden alınmak zorunda kaldı.

İşte bu yazının konusu da böyle bir mücadele sonrası görevden alınmak zorunda kalan DİB İbrahim Bedrettin Elmalı'ydı.

Osmanlı son dönem ulemasından Elmalılı Küçük Hamdi Yazır Efendi ile aynı aileye mensup olan Elmalı Hoca, 1903'te doğdu. Dini eğitimini tamamladıktan sonra 1935'te İstanbul Müftülüğünde katip olarak memuriyetine başladı.

1953'te Üsküdar Müftülüğüne atanan Elmalı Hoca, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra İstanbul Müftülüğüne atandı.

1 Ekim 1965'te Diyanet İşleri Başkanlığı Personel Dairesi başkanlığına getirilen Elmalı, Bakanlar Kurulu'nun 9 Aralık 1965 tarihli kararnâmesiyle Diyanet İşleri başkanlığına tayin edildi.

Elmalı Hoca İstanbul Müftüsü iken, 27 Mayıs'ın kudretli kadroları dinde reform projeleri başlatmıştı. DİB kadrolarının, devletin imam hatip okullarından, İslam Enstitüsünden ve İlahiyat Fakültesi mezunlarından oluşmasını istiyorlardı.

1965'te çıkarılan DİB Kanunu ile de bu sağlandı… Tabi o tarihe kadar DİB kadrolarını dolduran cemaatler bu karara ateş püskürdü.

Aynı yıllarda, 1965'te Başbakan Süleyman Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel ve Devlet Bakanı Refet Sezgin'in referansıyla Yaşar Tunagür Hoca'da DİB ikinci başkanlığına tayin edildi.

Yaşar Tunagür'ün yardımcısı da Cemaleddin Kaplan'dı…

Yaşar Tunagür'ün DİB ikinci başkanlığına atanmasıyla Yaşar Tunagür ile İbrahim Bedrettin Elmalı çatışması da başladı. Çünkü Tunagür Hoca Nur cemaatine yakındı ve DİB'e Nurcuları dolduruyordu. Hatta DİB kadrolarındaki bazı atamaları Elmalı Hoca'dan habersiz ve usülsüz yapıyordu.

Mesela Tunagür Hoca'nın İzmir Merkez Vaizliğine kendi yerine atadığı isim Fethullah Gülen'di.

Tunagür Hoca ile Elmalı Hoca'nın diğer çatışma alanı da Tunagür'ün habersiz ve izinsiz yaptığı yurt içi ve yurt dışı gezileriydi.

Hatta öyle ki Diyanet İşleri Başkanı İbrahim Bedrettin Elmalı, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'a mektup yazarak Yaşar Tunagür'ü şikâyet etmiş, makamında yokken imza yetkisini ikinci başkanvekili Cemaleddin Kaplan'a vermişti.

Sonra ne oldu?

Yaşar Tunagür nüfuzunu kullanarak Elmalı Hoca'yı görevinden aldırdı. Bakanlar Kurulu'nun 11 Ekim 1966 tarihli kararı ile Elmalı Hoca'nın görevden alınıp emekli edilmesini sağladı.

1966'da emekli olan İbrahim Bedrettin Elmalı, 1969'da siyasete girdi ve Millet Partisi İstanbul (1969-1973) milletvekili seçildi ancak 1970'de AP'den ayrılan milliyetçi isimler Ferruh Bozbeyli liderliğinde Demokratik Partiyi kurunca MP'den istifa edip Demokratik Parti'ye katıldı.

İbrahim Bedrettin Elmalı Demokratik Parti Afyon (1973-1977) milletvekili olarak bir dönem daha TBMM'de yer aldı.

İbrahim Bedrettin Elmalı 5 Aralık 1994'de vefat etti.

Yaşar Tunagür ise 12 Mart 1971 muhtırasından sonra 12 Nisan 1971'de Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevinden alındı. Yaşar Tunagür'ün yerine de Tayyar Altıkulaç atandı. AK Parti kurucularından olacak Altıkulaç, 1978'de Diyanet İşleri Başkanı oldu.

29 Mayıs 1971'de Çorum'a vaiz olarak atanan Tunagür, 16 Haziran'da Çorum'da gözaltına alındı ve 1 Temmuz 1971'de tutuklandı.

Fethullah Gülen, Bekir Berk gibi isimlerle birlikte Nurculuk Davasında yargılandı ve 4 ay tutuklu kaldıktan sonra 10 Kasım 1971'de tahliye oldu, daha sonra beraat etti.

24 Şubat 1975'te Turgut Özal, Turgut Özal'ın kayınbiraderi Mehmet Yeyinmen, Erol Aksoy ve Zeki Aytaç ile birlikte Silm Dış Ticaret şirketini kuran Tunagür, 1977'de ise siyasete girdi ve MSP İzmir milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi.

1977 seçimlerinde MSP İzmir ikinci sıra adayı da Yaşar Tunagür'ün yakın dostu Turgut Özal'dı.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra köşesine çekilen Tunagür, 1993'te Zaman gazetesi ve Samanyolu televizyonunda istişare heyetinde yer aldı.

Yaşar Tunagür 2006'da vefat etti, cenaze namazını Hayreddin Karaman kıldırdı.

Elmalı Hoca'ya rahmet olsun...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları