Hollanda sömürge dönemi eserlerini iade edecek

Hollanda sömürge dönemi eserlerini iade edecek
Hollanda, sömürge döneminde baskı ya da yağma yoluyla elde ettiği tarihi eserleri Endonezya ve Sri Lanka'ya iade edecek.

(DHA)-Hollanda hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Endonezya ve Sri Lanka'nın talebi üzerine kültürel öneme sahip 478 parça tarihi eserin bu iki ülkeye iade edileceği belirtildi. Endonezya’ya ait eserlerin 10 Temmuz’da, Sri Lanka’ya ait eserlerin iadesinin ise bu yıl içinde ileri bir tarihte gerçekleşeceği açıklandı. Söz konusu eserlerin sömürge döneminde baskı altında ya da yağma yoluyla elde edilerek, haksız bir şekilde Hollanda’ya getirildiği ifade edildi.

Açıklamada, “İade kararı, Lilian Gonçalves-Ho Kang You başkanlığındaki Sömürge Bağlamından Gelen Kültürel Objelerin İadesi Danışma Komitesi'nin tavsiyeleri doğrultusunda Kültür ve Medyadan sorumlu Devlet Bakanı Günay Uslu tarafından alındı. Eserler şu anda Ulusal Dünya Kültürleri Müzesi ve Rijks Müezi (Rijksmuseum) koleksiyonlarında yer almaktadır” denildi.

472 ESER ENDONEZYA’YA, 6 ESER SRİ LANKA’YA

Endonezya’ya iade edilecek eserler arasında 335 nesneden oluşan Lombok Hazinesi, Singasari’den 4 heykel, Klungkung'dan bir keris, Bali’den Pita Maha koleksiyonu olarak bilinen 132 modern sanat objesi yer alıyor. Sri Lanka’ya ise Lewke kanonu, Altın kestane (tören kılıcı), Sinhalese bıçağı, Gümüş kestane ve iki silah iade edilecek.

“BU TARİHİ BİR AN”

Açıklamada Bakan Günay Uslu’nun ifadelerine de yer verildi. Uslu, “Bu tarihi bir an. Hollanda'ya asla getirilmemesi gereken objeleri geri vermek için Komite'nin tavsiyelerine ilk kez uyuyoruz. Ancak her şeyden öte, geleceğe bakmamız gereken bir an. Sadece objeleri iade etmiyoruz; aynı zamanda koleksiyon araştırması, sunum ve müzeler arası değişim gibi alanlarda Endonezya ve Sri Lanka ile daha yakın bir işbirliği dönemine giriyoruz” dedi.

DİĞER TALEPLER DE DEĞERLENDİRİLİYOR

Komite’nin ayrıca şu anda Endonezya, Sri Lanka ve Nijerya’dan gelen diğer talepleri de değerlendirdiği ve bu taleplere ilişkin tavsiyelerini de daha sonra yayımlayacağı ifade edildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.