Herkesin mutfağında olan gizli tehlike 'Yüzlerce bakteri barındırıyor sağlığı tehdit ediyor'

Herkesin mutfağında olan gizli tehlike  'Yüzlerce bakteri barındırıyor sağlığı tehdit ediyor'
Mutfakların demirbaşlarından olan o ürün düzenli temizlenmediğinde ya da değiştirilmediğinde içerisinde yüzlerce bakteri oluşturarak insan sağlığını tehdit ediyor.

Mutfakta sıkça kullandığımız bulaşık süngeri, aslında beklenmedik bir tehlike kaynağı olabilir. Yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortaya çıkan bir gerçek var: bu küçük araç, içinde birçok bakteri barındırıyor olabilir.

Sağlıklı bir yaşam için mutfakların temiz ve hijyenik tutulması önemlidir. Ancak, en sık kullandığımız temizlik araçlarından biri olan bulaşık süngeri, kullanıcılarını şaşırtacak kadar mikroplu olabilir. Bu mikroplar da yıkanan bulaşıklara temas ederek insan sağlığını zarar edebiliyor.

Son yapılan araştırmalar, nemli ve sıcak bir ortamda bulaşık süngerlerinin bakterilerin hızla üremesi için ideal bir zemin sunduğunu ortaya koyuyor. Bu da demek oluyor ki, süngeri düzenli olarak temizlemek ve mümkünse yenisiyle değiştirmek oldukça önemli.

Nature'ın Bilimsel Rapor dergisinde yayınlanan bir çalışma, mutfak süngerlerinin tam 362 farklı bakteri türüyle dolu olduğunu ve hatta "evdeki en büyük aktif bakteri rezervuarı" haline geldiğini belirtiyor.

Ancak endişelenmeyin, bu süngerleri bakterilerden arındırmanın basit bir yolu var: tuz.

Eski süngerleri tuzla canlandırmanın nedeni şu şekilde açıklanabilir: Sofra tuzu higroskopiktir, yani atmosferden nemi çeker ve bu özelliği sayesinde süngerden nemin alınmasına yardımcı olabilir. House Digest'teki bir makaleye göre, tuz aynı zamanda süngerlerde oluşabilecek kötü kokuları ve bakterilerin gelişmesi için gerekli olan nemi azaltabilir.

Bu işlem için iki basit yöntem mevcut:

1. Tuzlu suda bekletme

Süngeri ılık suyla durulayın ve üzerinde kalan kırıntılardan kurtulun.

Bir kabı ılık suyla doldurun ve yarım bardak tuz ekleyin. Karışımı iyice karıştırın.

Süngerinizi bu karışıma yerleştirin ve tamamen suyun içinde olduğundan emin olun. Bir gün boyunca bekletin ve ardından temiz suyla durulayın.

2. Sirke ve tuz karışımı

1 bardak sıcak su, yarım bardak beyaz sirke ve 3 yemek kaşığı tuz karışımına süngeri ekleyin.

Gece boyunca bu karışımda bekletin ve sonrasında iyice durulayın.

Bu yöntemler, süngerinizi kokulardan arındırmak ve yeni gibi görünmesini sağlamak için oldukça etkili olabilir. Hijyenik bir mutfak için süngeri düzenli olarak temizlemenin ve değiştirmenin önemini unutmayın."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.