Hem istifa edip hem de tazminat alabilirsiniz Bu yapan şirketini dize getiriyor

Hem istifa edip hem de tazminat alabilirsiniz Bu yapan şirketini dize getiriyor
İstifa ederse birikmiş tazminatını alamayacağını düşünen milyonlarca çalışan hak etmediği şartlarda çalışmaya devam edebiliyor. Oysa hem istifa etmek hem de tazminat almak mümkün. İstifa ederek tazminat almanız için sadece bir şart var...

Birçok çalışan sadece işten isteği dışında çıkarılırsa tazminat alabileceğini sanıyor. Milyonlarca çalışan, işinden ayrılmak istemesine karşın kendi rızasıyla işi bırakması halinde tazminat alamayacağını sanarak istemediği halde aynı şirkette çalışmaya devam ediyor. İş Kanunu'nda yapılan son düzenleme ile birlikte, onlarca şarttan birini dahi sağlamanız halinde mahkemeye gitmeden tazminat hakkı alabiliyorsunuz.

Aynı şirkette çalışılan bir yıl ve üzeri süreler için kıdem tazminatı hakkı kazanıyorsunuz. Ancak iş değiştirmek ya da artık çalışmak istemeyen bir kişi şirketle uğraşmamak adına bu hakkını içerde bırakarak 5 kuruş almadan istifa ediyor.

para1.webp

Oysa hala çalışıyor iken yapacağınız bir şikayet dilekçesi size istifa ettiğiniz halde tazminat kazandırabilir. Tabi yaptığınız şikayette haklı olmanız gerekiyor. Ki bu tür şikayet değerlendirilmelerinin neredeyse tamamında işçi haklı bulunuyor ve tazminatını alıyor. İstifa eden kişinin çalıştığı şirkete dava açması da gerekmiyor. Peki hem istifa etmek hem de tazminat almak hangi şartlar altında mümkün oluyor?

HANGİ ŞARTLARDA İSTİFA EDEREK TAZMİNAT ALINIR?

İş Kanunu'nda şirketlerin yaptığı birçok ihlal maddesi bulunuyor. Şirketiniz bunlardan birini daha yapıyorsa şikayette bulunup ardından istifa dilekçenizi verebilirsiniz. Peki tazminat almanızı sağlayacak işyeri ihlalleri nereler?

is10.webp

- İş yerinin maaşınızı tarihinde yatırmaması

- İş yerinizin fazla mesai ücreti ödememesi, eksik ödemesi ya da geç ödemesi
- İşyerinde bir şef yönetici ya da müdürünüz tarafından baskıya mobbinge uğramanız

- Maaşın bir kısmı hesabınıza yatırılması bir kısmının elden verilmesi
- Yıllık izinlerin ve resmi tatillerin kullandırılmaması

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.