Hangi bitkiler şifalı? Bitkisel otlar neye iyi gelir?

Hangi bitkiler şifalı? Bitkisel otlar neye iyi gelir?
Her yerde kolaylıkla bulunan doğal bitkiler birçok hastalığa iyi geliyor. İşte o bitkilerin bazıları...

TÜRKİYE'DE YETİŞEN ŞİFALI BİTKİLER NELER?

Halk arasında keçinin yediği her otun insan sağlığına faydalı olduğuna inanılırken, ülkemizde en çok şu şifalı otlar yetişiyor: Isırgan otu, şevketi bostan, Arapsaçı, gelincik, labada, radika, turp otu, yabani pazı, deve tabanı, eşek dikeni, iğnelik, keklik ayağı, mis otu, susamlık, karaturp, keçi memesi, ebe gümeci, kıllı kamina, acımık, enginar dikeni, çoban düdüğü, peygamber seccadesi, leylek gagası, eşek semirten, düğmelik, çiriş (yabani pırasa), şeker otu, saçak otu, çağla otu, tilkişen (yabani kuşkonmaz), sarmaşık, hardal otu, kenger, teke sakalı, kuzu kulağı, gavur acımığı, Madımak, kırkdipli otu.

d1e2grrwwaede8e.jpg

BİTKİSEL OTLAR NEYE İYİ GELİR?

ALTIN OTU : Yağlı ve tuzlu yiyecekler sonrası oluşan hazımsızlık ve şişkinlik gibi sağlık sorunlarını engeller. Midenin öz suyunu artırarak sindirim problemi yaşayanlara yardımcı olur.

NASIL TÜKETİLİR?

Tüketiciler, hızlı ve kolay bir şekilde hazırlanıyor olması nedeniyle daha çok çay olarak kullanımını tercih ederler. Altın otunun çayını bir bardak sıcak suyunun içerisine 3-4 dal altın otu çiçeği atıp 10-15 dakika demleyerek hazırlayabilirler Ardından çiçeklerini süzerek ılık olarak tüketebilirsiniz. Çayın tadını yumuşatmak için içerisine bir çay kaşığı bal veya limon eklenebilir.

AYRIK OTU: Besinlerden kaynaklı bağırsak ve mesande kum ve taş oluşur. Ayrık otu bu sağlık sorununun riskini azaltır. Ayrıca İltahaplı hastalıklarda doğal ilaç olarak kullanılır. Bilinen en yaygın özelliği ise İdrara söktürücü olmasıdır.

NASIL TÜKETİLİR?

Kurutulan ayrık otu kökünün yaklaşık olarak 20 gramı 1 litre kaynar suda haşlanarak demlenir. Kullanım dozu olarak günde 4 bardak yemeklerden önce önerilir. Aktardan alınan toz ayrık otu için ise bir fincan ılık su ile karıştırılarak tüketilir.

TURP OTU: Oldukça yararlı olan ve yüksek oranda C vitamin içeriyor turp otu, içerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özelliklere sahip.. Böbrek taşlarının oluşumunu engeller ve düşürülmesini sağlar. Aynı zamanda karaciğer dostudur.

NASIL TÜKETİLİR?

Turp otu genellikle salata ve kavurma olarak tercih edilir. Salatasını tercih eden kişilere direkt zeytinyağı, limon ve turp otunu karıştırarak tüketebilir. Ancak normal salata gibi çiğ olarak değil turp otunu haşlayarak yapmalısınız.

KUZUKULAĞI: Kökleri kaynatılarak tüketildiğinde; idrar söktürücü, safra söktürücü ve ateş düşürücü olarak kullanılır.

NASIL TÜKETİLİR?

Kuzu kulağı otu, çiğ olarak tüketilebilir. Çiğ olarak kullanıldığında kan şekerini düşürme özelliğiyle de bilinir.

LABADA: Kanı ve bağırsakları temizler, iştah açıcıdır. Yaprakları bedeni güçlendirici bir toniktir. Kökü müshil etkisi gösterir. Haşlama harici sarma, yemek, kavurma, ve böreklerde kullanılır.

NASIL TÜKETİLİR?

Kökü kaynatılıp içilir ise ishali engeller. 10 gr labada kökü 1 bardak sıcak suda demleme usulü hazırlanarak tüketilir.

EBE GÜMECİ: Bronşit, nezle nefes darlığı için ideal. Göğsü yumuşatıp öksürüğü kesiyor. Zehirlenmelere, burun kanamalarına, idrar yolları tıkanmalarına, böbrek hastalıklarına iyi gelir.

NASIL TÜKETİLİR?

Ebegümeci bitkisinin yaprakları veya çiçekleri, çay olarak demlenerek tüketilebilir.

ZENCEFİL: Üst solunum yolu enfeksiyonları tedavisinde ve bağışıklık güçlendirici olarak mükemmel bir bitki olan zencefil, hemen her ülkede modern tıptan bağımsız olarak kullanılır.

NASIL TÜKETİLİR?

Zencefil çay olarak, toz halinde ve taze olarak tüketilebilir.

İĞNELİK OTU: Rahim içi hastalıkları, İshal, gastrit, anterit, gut hastalıklarında ve kan kaybını önleyici bir etkiye sahip. Haşlama harici her şekilde tüketilir. Yemeği, böreği yapılır.

NASIL TÜKETİLİR?

Ispanak ya da semizotu gibi pişirebileceğiniz iğnelik otu, salata ya da börek içi olarak da tüketilebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.