Gıda fiyatlarında büyük zam 'Mutfakta yangın var

Gıda fiyatlarında büyük zam 'Mutfakta yangın var
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi erken çiçeklenmeye neden oldu. Uzman isimden gıda fiyatlarıyla ilgili çarpıcı açıklama.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, bazı ağaçların erken çiçek açmasına yol açtı. Bu durum, İstanbul'da erik ağaçları başta olmak üzere birçok ağacın 'Yalancı Bahar'a aldanmasına neden oldu.

gg-1.jpg İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Doğanay Tolunay, bu erken çiçeklenmenin tarımı etkileyebileceğini ve gıda fiyatlarında artışa sebep olabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Tolunay'a göre, bitkilerin çiçek açma dönemi, sıcaklık değişimleriyle yakından ilişkilidir. Son yıllarda artan sıcaklık, normalde Mart ayının ortalarında görülen çiçeklenme dönemini Şubat'ın sonlarına doğru kaydırmış durumda. Bu durum, özellikle son yıllarda sıcaklık ortalamalarının artmasıyla daha sık yaşanmaya başladı.

sebze-meyve-aa-1590054.jpgÖzellikle 2020'li yılların daha sıcak geçmesi nedeniyle, geçmiş yıllara göre bu tür erken çiçeklenme olaylarının sıklığı arttı.

Prof. Dr. Tolunay'a göre, şu anda yaşanan sıcaklıkların devam etmesi ve ani bir düşüş yaşanması durumunda bitkiler zarar görebilir. Bu, özellikle tarım bitkilerinin zarar görmesi ve meyve üretiminin azalmasına yol açabilir.

disk-ar-hesapladi-yoksulun-gida-enflasyonu-yuzde-132-zenginin-gida-enflasyonu-yuzde-65-1011473-5.jpegAyrıca, meyve ağaçlarının kış aylarında bir soğuklama ihtiyacı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tolunay, sıcaklıkların düşmemesi durumunda bu ihtiyacın karşılanamayacağını belirtti. Bu durum da meyve üretiminde azalmaya ve gıda fiyatlarında yükselmeye sebep olabilir.

Sonuç olarak, erken çiçeklenme ve sıcaklıklardaki dengesizliklerin tarımı ve gıda fiyatlarını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Tolunay, bu durumun önemli bir tarım ve ekonomik risk oluşturabileceğini ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.